1 op de 3 Vlamingen slaapt slecht. En jij?

Vandaag bleek dat maar liefst een op de drie Vlamingen slaapproblemen hebben: ze vallen moeilijk in slaap, worden ’s nachts wakker en raken ’s morgens niet uit hun bed. Velen van hen grijpen naar slaappillen om toch de nacht door te komen. Maar het kan ook anders: met een aantal slimme tactieken.

1. Zet je televisie, tablet en gsm op tijd uit

giphy.com

Het is een logische tip, die we ook allemaal kennen. En toch blijven we televisiekijken tot we naar ons bed gaan en nemen we daar nog even onze tablet of smartphone bij de hand. Maar als je echt goed wil slapen, moet je daarmee stoppen en alle toestellen zo’n twee uur voor het slapengaan uitzetten. Wat je dan wel moet doen? Naar muziek luisteren, een (niet te warm) bad nemen, een boek lezen, met vrienden of je partner praten, een avondwandeling maken, … Met andere woorden: ontspannen!

giphy.com

2. Eet en drink verstandig

Wat je zeker niet mag eten en drinken voor het slapengaan: cafeïne, eiwitrijk en vet voedsel, alcohol, nicotine en gekruide voeding. Kies liever voor warme melk, cornflakes passievrucht, kersensap en bananen.

3. Ga op een regelmatig tijdstip slapen…

Elke dag rond hetzelfde tijdstip in je bed kruipen, is een volgende tip. Zoek het moment waarop je gewoonlijk moe wordt, zodat je niet ligt te draaien en te keren. Doorbreek deze routine ook niet in het weekend.

4. … en sta op een regelmatig tijdstip op

Als je genoeg slaapt, dan zou je wakker moeten worden zonder je wekker. Als dat niet het geval is, moet je vroeger gaan slapen. Hou ook deze routine vol in het weekend.

5. Dutjes mogen!

Je mag gemiste slaap gerust inhalen met een dutje. Op voorwaarde dat je het niet te veel én op de juiste manier doet. Daarover kom je meer te weten in onderstaand artikel.

6. Richt je kamer in

Zorg voor een goede slaapomgeving: een koele, donkere en stille kamer. Gebruik eventueel oordopjes, een ventilator of andere dingen die je kunnen helpen. Kijk ook uit naar een goed bed, een aangename matras en een gemakkelijk hoofdkussen.

7. Pak stress aan

Als deze uitspraak herkenbaar is voor jou, dan houdt stress jou wakker. Begin met de basis: organiseer alles goed, bepaal je prioriteiten en leer om taken te delegeren. Ook een goede tip: schrijf je problemen van je af voor je gaat slapen. En gun jezelf vakantie als je er nood aan hebt.

8. Durf ’s nachts op te staan

Ben je echt niet moe? Sta dan op, ook al is dat in het midden van de nacht. Het heeft geen zin om te liggen draaien, naar je klok te staren en je op te winden omdat je niet kan slapen. Ga even iets anders doen, ontspan en keer daarna terug naar je bed.

Uiteraard zijn dit niet de enige tips en helpen ze niet bij iedereen. Als je echt last blijft hebben van slaapproblemen, is het belangrijk om erover te praten met je dokter.
Meer
Lees meer...