10 redenen waarom wij niet naar de Spelen in Sochi kijken

Het moet het sportevenement van het jaar worden, maar de Olympische Winterspelen in Sochi blinken vooral uit in controverse. Sinds de aankondiging dat Rusland de 22ste Winterspelen mocht organiseren, haalt het land constant het nieuws omtrent het gebrek aan respect voor mensenrechten, verwaarlozing van het milieu en conflicten met buurlanden. Wij verkiezen dan ook de Winterspelen links te laten liggen omdat…

1. Het vermelden van homoseksualiteit er strafbaar is. 

Vorig jaar keurde het Russisch parlement een wet goed die de propaganda van niet-traditionele relaties onder minderjarigen strafbaar stelt, wat betekent dat het vermelden van homoseksualiteit bij jongeren bestraft kan worden. Dat geldt zowel voor de Russen als voor buitenlandse atleten in Sochi.

2. Met een regenboogvlag zwaaien uit den boze is.

Diezelfde wet bepaalt ook dat alle uiterlijke kenmerken die verwijzen naar de LGBT-gemeenschap verboden zijn. Een atleet die graag zijn nationale vlag had in ingewisseld voor regenboogvlag, zou daarvoor een celstraf riskeren.

3. Het Internationaal Olympisch Comité doet alsof zijn neus bloedt.

Het IOC weigerde lange tijd zich uit te spreken over de situatie in Sochi, maar voorzitter Thomas Bach doorbrak de stilte door commentaar te uiten op de wereldleiders die het aandurfden om kritiek te leveren op Ruslands veronachtzaming van de mensenrechten. Volgens hem zijn de Olympische Spelen geen plaats om aan politiek te doen. Volgens ons zijn mensen nog steeds belangrijker dan de sport die ze beoefenen.

4. De wereldleiders ook hun kat sturen.

Zowel de Amerikaanse president Barack Obama, de Franse president François Hollande als de Duitse president Joachim Gauck lieten al weten niet aanwezig te zullen zijn in Sochi. Ook de vice-president van de Europese Commissie, Viviane Reding, en de Britse premier David Cameron zullen niet te zijn op de Winterspelen.

5. Het een ecologische ramp is voor Sochi.

De kustlijn van Sochi staat bekend voor zijn rijke flora en fauna. Als één van de warmste plekken in Rusland herbergt Sochi meren, rivieren, watervallen en zeldzame orchideeën. Om plaats te ruimen voor de talrijke stadia zijn vele van die landschappen inmiddels verwoest.

6. Je er beter geen dolfijn kan zijn.

Hoewel je er vanop het strand geregeld dolfijnen kunt spotten in de zee, kwamen de Winterspelen onlangs in het nieuws omdat ze dolfijnen importeerden uit het beruchte Taiji, een Japanse havenstad die bekend staat om zijn dolfijnenslachtingen. De dolfijnen dienen ter amusement voor de bezoekers aan de Spelen.

7. De corruptie er de pan uit swingt.

Volgens verscheidene media heeft de Russische president Vlamidir Putin 21 contracten aan vrienden gegeven, goed voor een bedrag van 7 miljard dollar. Daarnaast zijn er ook aannemers die de kosten van bepaalde stadia te hoog inschatten en zo ettelijke miljoenen dollars in hun eigen zak konden steken.

8. Migranten er uitgebuit worden.

Volgens mensenrechtenactivisten worden verscheidene buitenlandse arbeiders uitgebuit door het inhouden van lonen, werkdagen van meer dan twaalf uur, weinig vakantiedagen en het in beslag nemen van hun paspoorten, waardoor ze geen ontslag kunnen nemen.

9. De outfits weinig esthetisch zijn.

België zal uitblinken in soberheid met hun lichtblauwe kostuums. In een strijd voor het meest spuuglelijke ensemble leidt Noorwegen voorlopig de rankings. Tijdens de openingsceremonie zullen de Noorse atleten te zien zijn in kostuums die ons vooral doen denken aan de barbershop quartets uit de jaren 50 in de Verenigde Staten. Ook de Mexicaans-Duitse Hubertus von Hohenhole zal in Sochi opvallen met een skipak waarvoor hij zijn inspiratie bij een mariachi-band haalde.

10. De openingsceremonie op een ongelukkig moment valt.

Vanavond om 20u start de ceremonie in Sochi, een tijdstip waarop wij liever naar The Voice van Vlaanderen op VTM kijken. Ook het België van David van Reybrouck op Acht en The Avengers op VIJF zijn interessantere alternatieven op dat moment.

Wie toch zou willen kijken kan vanaf iedere voormiddag bij Sporza TV terecht.