België zal je zelden in een top 10 van favoriete reisbestemmingen zien staan. Als het op reizen aankomt, denken we nog vaak: hoe verder, hoe beter. Terecht? Verre van! Deze pareltjes van natuurfotograaf Bart Heirweg zijn het ultieme bewijs dat het paradijs om de hoek schuilt.
1. Een koude winteravond op de Damse Vaart
Na enkele dagen mist en temperaturen onder nul verandert de Damse Vaart in een prachtig winterwonderland. De bomen vol rijp, het dichtgevroren kanaal en de rozige tinten van de ondergaande zon in de wolken geven dit unieke plaatje een extra feeërieke sfeer. Denk er wel om: muts en handschoenen zijn geen overbodige luxe!
2. Zonsopgang in natuurreservaat De Teut in Zonhoven
Wist je dat er een ongeschonden natuurreservaat verborgen ligt in het park Midden-Limburg van het vakantiedomein Hengelhoef? Spring eens vroeg uit de veren en verschans je in de heide, liefst wanneer het ven in een laagje mist gehuld gaat. Vergeet je laarzen niet!
3. Winters ontwaken op de Kalmthoutse Heide
Wie zegt dat je alleen in de zomer van de zon kunt genieten? Bovendien hoef je in de winter niet zo hondsvroeg uit je bed om een mooie zonsopgang mee te maken. In het grootste en oudste natuurreservaat van Vlaanderen werpt de opkomende decemberzon een warm oranje licht op de imposante grove dennen en zet ze het bevroren heidegras in vuur en vlam.
4. Wegdromen op de pier van Nieuwpoort
Een aaneenschakeling van aartslelijke appartementsblokken, het één al stijllozer dan het ander … De kilometerslange Belgische kuststrook staat niet meteen bekend als het toppunt van schoonheid. Een tip? Keer de dijk je rug toe, geniet van de voorbijtrekkende wolkenformaties en laat je meevoeren in de oneindige diepte van de Noordzee.
5. Inheemse fauna in de Handzamevallei in Diksmuide
België mag dan zo plat als een vijg zijn, ons vlakke land vormt wel de ideale thuis voor … koeien! Met haar natte graslanden, hooilanden, rietkragen en haar netwerk van grachten en beken is de IJzervallei erg in trek bij deze loeiende dames. Bovendien is het één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar de kwartelkoning en de grutto nog broeden.
6. Exotische kleurenpracht aan de waterkant
Nee hoor, om dit kleurrijke vogeltje te spotten hoef je geen vliegticket te boeken. Je zou het misschien niet zeggen, maar de ijsvogel is een Belg in hart en veren. Zeldzaam zijn ze niet, maar ze zijn wel zo snel als de wind. Verstop je eens een middagje aan de rand van het water, dan kun je ze zien duiken naar hun middagmaal.
7. Lichtspel in de Vlaamse Ardennen
Een landschap hoeft niet complex te zijn om mooi te zijn: met de juiste lichtinval zie je plots dingen die je eerst niet zag. Zo tovert de zon, die vlak na een onweer door de wolken breekt, dit doordeweekse gerstveld in Maarke-Kerkem om tot een adembenemend tafereel.
8. Herfstige kost in Ieper
Wij Belgen mogen best trots zijn op onze vruchtbare landbouwgrond. In de streek van Ieper zijn ze een kei in het kweken van kolen en spruitjes, die in het najaar klaar zijn voor de oogst. Of je ze nu graag op je bord krijgt of niet, bij de opkomende herfstzon zien ze er verdomd fotogeniek uit!
9. Zomerse wolken boven het korenveld
In regenachtig België is er maar één soort wolken die we graag zien komen: de stapelwolken – of ‘mooi weer-wolken’, zoals Frank Deboosere ze wel eens noemt. En waar kun je die beter observeren dan boven de perfect rechte horizon van een veld vol rijpend graan? Juist ja, in België.
10. Sierlijke acrobatie in het gebladerte
Zag je die groene flits in het struikgewas? Als je je in Limburg bevindt, dan bestaat de kans dat je zonet een heuse boomkikker hebt zien springen. Lucky you! Deze acrobatische amfibieën, die zich met hun zuignappen vasthechten aan planten en struiken, zijn namelijk best zeldzaam in België.
Foto’s: ©Bart Heirweg – www.bartheirweg.be