11 uitvinders die door hun eigen uitvinding de pijp uitgingen

Sommige uitvinders worden wereldberoemd dankzij de baanbrekende ontdekking die ze doen, anderen worden wereldberoemd dankzij de manier waarop hun eigen uitvinding hen de das omdoet. Hier zijn 11 uitvinders die in hun zoektocht naar roem en kennis even het hoofd verloren (soms zelfs letterlijk).

1. James Douglas

James Douglas was een Schotse regent uit de 16e eeuw die de ‘Scottish Maiden‘ in Schotland introduceerde. Dat was een soort van guillotine en werd dus gebruikt om criminelen te onthoofden. Douglas werd op verdenking van moord onthoofd met behulp van het tuig dat hij zelf mee naar Schotland had gebracht.

2. Franz Reichelt

Onze tweede dappere uitvinder is de Oostenrijkse Franz Reichelt. Die verdiende de kost als klerenmaker en had het schitterende idee om een soort ‘wingsuit’ te maken. Helemaal overtuigd van de kwaliteit van zijn valscherm, trok Reichelt meteen naar de Eiffeltoren om zijn uitvinding te testen. Onderaan de toren waren er heel wat kijklustigen samengedromd en ook de pers was massaal aanwezig. Reichelt sprong van zo’n 60 meter hoogte naar beneden en stortte voor de ogen van de toeschouwers te pletter. Hij overleed ter plekke en het ongeval werd op camera vastgelegd.

Hieronder kan je de beelden bekijken. Opgepast, niet voor gevoelige kijkers!

3. Sylvester H. Roper

Deze Amerikaan ontwikkelde rond 1867 de eerste stoommotorfiets. In 1896 gaf hij een demonstratie van zijn nieuwste ontwerp: een stoommotorfiets die als gangmaker voor baanwielrenners moest dienen. Roper was zo vastberaden om de snelheid van zijn uitvinding aan te tonen dat hij aan 64 km/u ten val kwam op de piste. Daarbij liep hij een serieuze hoofdwonde op. Hij overleed ter plekke, maar bij de autopsie werd aangetoond dat Roper ook een hartaanval had gekregen. Het is niet duidelijk of hij door de gevolgen van die hartaanval ten val kwam, of dat hij door de stress van de val een hartaanval had gekregen. 

Wikipedia

4. Henry Smolinski

Smolinski richtte het bedrijf Advanced Vehicle Engineers (AVE) op met de bedoeling om de eerste vliegende auto op de markt te lanceren. De AVE Mizar, een samensmelting van een Cessna 337 en een Ford Pinto, was zijn eerste prototype. Tijdens de eerste testvlucht ging het al grondig mis. De stut die de rechtervleugel ondersteunde, kwam los. De testpiloot kon het toestel echter veilig aan de grond zetten. Voor de tweede testvlucht was de testpiloot niet beschikbaar en dus kroop Smolinski zelf achter het stuur (of de knuppel). Het euvel van de vorige vlucht was echter niet goed gerepareerd en de rechtervleugel kwam opnieuw los. Smolinski had minder geluk dan zijn testpiloot en het toestel stortte neer waarbij de uitvinder om het leven kwam.

Wikipedia

5. Sieur Freminet

In 1772 probeerde deze Fransman een doorbraak te forceren in de wereld van het duiken. Hij ontwikkelde een helm die de lucht die de duiker uitademde recycleerde. Het systeem was echter niet zo waterdicht als Freminet hoopte. Tijdens een test overleed hij na twintig minuten aan een gebrek aan zuurstof.

6. William Bullock

Deze man hielp de printindustrie een enorme stap vooruit met de perfectionering van de rotatiedrukpers. Het printproces werd door deze machine versneld, maar het dat was niet zonder gevaren. Tijdens het afstellen van een van zijn persen, werd het been van Bullock verpletterd. Hij kreeg gangreen en een amputatie was onvermijdelijk. Bullock overleed tijdens de operatie aan zijn verwondingen.

Wikipedia

7. Valerian Abakovsky

Deze Let was de bedenker van de ‘Aerowagon’, een soort hogesnelheidstrein. Het toestel bestond uit een treincoupé die werd uitgerust met een vliegtuigpropeller. De Russen wilden Abakovsky’s uitvinding gebruiken om Sovjet-officieren op een snelle en efficiënte manier te vervoeren. In 1921 namen testten enkele officieren en Abakovsky de Aerowagon uit tussen Moskou en Toela. De heenrit verliep vlekkeloos, maar bij de terugreis ontspoorde de trein tegen hoge snelheid. Daarbij kwam Abakovsky samen met vijf andere inzittenden om het leven.

Wikipedia

8. Aleksander Bogdanov

Filosoof, schrijver, fysicus en uitvinder. De Rus Aleksander Bogdanov was een echt manusje-van-alles. Hij richtte de eerste bloedbank ter wereld op, al was hij niet de uitvinder van de bloedtransfusie. Volgens Bogdanov hield het bloed van gezonde mensen je eeuwig jong en dus diende hij zichzelf regelmatig andermans bloed toe. Zijn theorie werd hem echter fataal. In 1928 injecteerde hij zichzelf met bloed van iemand die aan malaria en tuberculose leed. The end.

Wikipedia

9. Marie Curie

Curie was een pionier op het gebied van de radioactiviteit. Haar baanbrekend onderzoek leverde haar twee Nobelprijzen op, maar de gevolgen van haar werk op de rest van haar leven waren zwaar. Doordat Curie tijdens haar onderzoek voortdurend aan radioactieve stralingen werd blootgesteld, ontwikkelde ze op latere leeftijd leukemie. In 1934 overleed ze aan de gevolgen van de ziekte. 

Wikipedia

10. Karel Soucek

Soucek was niet meteen een traditionele uitvinder of wetenschapper. De Canadees was stuntman van beroep en voor zijn stunts ontwierp hij een soort van schokbestendige ton. De waaghals testte zijn ton de eerste keer in de Niagararivier waar hij zich van de watervallen liet storten. Soucek kwam met een bebloed voorhoofd uit zijn ton, maar voor de rest was hij vrijwel ongedeerd.

Gesterkt door zijn geslaagde stunt wilde hij nog een stapje verder gaan. Soucek liet zich vanop 55 meter hoogte vallen in een volle Astrodome in Houston. 35.000 toeschouwers zagen hoe de stuntman te pletter stortte, toen zijn ton de rand van het waterbassin dat hem moest opvangen raakte. De ton werd helemaal ingedeukt en Soucek overleed meteen na de impact.

11. Thomas Midgley Jr.

Deze Amerikaan is onze laatste onfortuinlijke uitvinder. Midgley was een van de wetenschappers die onderzoek deed naar de ontwikkeling van gelode benzine. Maar dat is niet de uitvinding die hem fataal werd. In 1940 werd er polio bij hem vastgesteld. Midgley raakte verlamd en moest dus in bed blijven. Om de mensen rondom hem te helpen, ontwikkelde hij een systeem van katrollen die het makkelijker maakten om hem uit bed te tillen. In 1944 stierf hij doordat hij gewurgd werd door een van de katrollen aan zijn zelf-ontworpen ziekenbed.

Wikipedia
Bronnen: io9mnnOddee, Listverse, Huffington Post en Slate
Meer
Lees meer...