11 verrassende weetjes over Londen die je zullen wegblazen

Londen is voor veel Belgen de favoriete stad ter wereld. En ook wie liever naar New York of Parijs gaat, kan niet ontkennen dat Londen een absolute wereldstad is. Wanneer we er cijfers en statistieken bijhalen, zien we pas echt welke omvang de Britse hoofdstad heeft. Dit gaat toch echt onze bolhoed te boven.

1. Het London Eye is even lang als vier voetbalvelden

EPA

Het enorme reuzenrad aan de oever van de Thames is gigantisch. Als we het zouden uitrollen, zouden we 424 meter afstand nodig hebben. Dat is ongeveer evenveel als vier voetbalvelden.

2. Veertig procent van Londen is groen

Thinkstock

Heel ongewoon voor een grote stad, al staat Londen natuurlijk wel bekend voor de grote parken in het centrum van de stad. Alles samen zijn die groene zones goed voor een oppervlakte van ongeveer 173 vierkante kilometer. Daarmee is 40 procent van de stad bedekt met groen.

3. Het duurste appartement kost 170 miljoen euro

EPA

En daarmee zou dit zelfs het duurste ter wereld kunnen zijn. Je krijgt er wel meer dan 1.400 vierkante meter voor.

4. Er worden meer dan 300 talen gesproken

EPA

Met Engels kom je natuurlijk overal in Londen, maar in totaal spreken de inwoners meer dan 300 talen. Na Engels zijn de populairste talen in Londense scholen Bengaals, Gujatari, Punjabi, Cantonees en Mandarijns. In de hele wereld zijn er ongeveer 7.000 talen.

5. Iedere ochtend stappen 57.000 mensen in Waterloo Station op de metro

Thinkstock
En dat is alleen nog maar de ochtendspits. De Underground is uiteraard de beste manier om je in Londen te verplaatsen.

6. Het hoogste gebouw van de EU staat in Londen

EPA

Wie al een paar jaar niet meer naar Londen is geweest, moet dat beslist eens doen om deze nieuwe aanwinst van de Londense skyline te gaan bewonderen. The Shard is 310 meter hoog.

7. Londense bussen rijden jaarlijks 12.128 keer de wereld rond

EPA

De metro onder de grond, de rode dubbeldekkers erboven. Londen heeft één van de grootste busnetwerken ter wereld. In 2011 reden al die bussen samen 486 miljoen kilometer bij elkaar. Er rijden ongeveer 8.500 bussen door Londen en de stad heeft zo’n 19.500 bushaltes.

8. Londen telt de meeste miljardairs ter wereld

Thinkstock

Dat moet haast wel met prijzen zoals dat appartement van 170 miljoen euro. Er wonen 72 miljardairs in de stad en daarmee doet Londen het beter dan iedere andere stad in de wereld. Moskou volgt op ruime afstand op de tweede plaats met 48 miljardairs. New York telt er 43.

9. De kortste afstand tussen 2 metrostations is 260 meter

Thinkstock

En om de voetbalvelden nog eens boven te halen: dat zijn er ongeveer twee. Je zou al vlug te voet gaan, want volgens The Telegraph kost een reisje tussen deze twee stations je meer dan 5 euro.

10. Straks wonen er 10 miljoen mensen in Londen

Thinkstock

Dat is natuurlijk geen record, maar toch opmerkelijk. Vermoed wordt dat de kaap van 10 miljoen tegen 2031 gehaald wordt. En op dat ogenblik zullen er bijna evenveel Londenaars als Belgen zijn.

11. De Gherkin staat te koop

EPA

De wat? Je weet wel, die vreemde toren die op een augurk lijkt. Althans toch volgens de Londenaars. De toren staat voor 650 miljoen Britse pond te koop. Met dat geld zou je ongeveer 15 Airbus A318-vliegtuigen kunnen kopen. Al zal je dat laatste niet snel doen.

Nog meer inspiratie nodig: hier is onze handleiding voor een citytrip naar Londen!(Bronnen: Business Insider, The Telegraph)
Meer
Lees meer...