13 manieren om inbrekers buiten te houden 

Kris Peeters kan ervan meespreken: elke zes minuten gebeurt er ergens in ons land een inbraak. Inbrekers slaan even vaak in de namiddag toe als in de tweede helft van de nacht en 80 procent van de inbraken duren minder dan 5 minuten. 13 dingen die we kunnen doen om onze woningen onaantrekkelijk te maken voor dieven.

Zo beginnen ze er zelfs niet aan

1. Zorg ervoor dat je woning er altijd bewoond uitziet. Dat kan door tijdsschakelaars te installeren die ervoor zorgen dat er wisselende verlichting is. Laat de radio spelen zelfs als je niet thuis bent. En als je enkele dagen weg bent, vraag dan iemand om je post uit de bus te halen en om de rolluiken op te halen en neer te laten.

2. Hang ‘Hier waak ik’-bordjes op, zelfs al heb je geen hond. De gedachte alleen al kan inbrekers afschrikken.

3. Hetzelfde geldt met een alarm. Ook al heb je er geen, kleef een sticker op je ruit dat je er wel een hebt. 

Shutterstock

Zo geraken ze niet binnen

4. Laat geen deuren en ramen open, op een kier of gekanteld, zelfs niet als er een vliegenraam voor staat. 

5. Rolluiken maken het inbrekers moeilijker, maar als je die overdag naar beneden laat, geven ze je huis wel een onbewoonde indruk.

6. Dubbel glas is minder makkelijk in te slaan dan enkel glas, maar het veiligste (en het duurste) is toch veiligheidsglas. 

7. Laat geen sleutels zitten op de binnenkant van ramen of deuren.

8. De meeste inbrekers slaan toe als de bewoners niet thuis zijn. Lijkt logisch, maar toont het belang van sloten die ook van buitenaf afsluitbaar zijn.

9. Duh: Verstop geen sleutels onder de mat, onder een bloempot of in de brievenbus.

10. Heb je een tuin? Verzorg hem dan. Snoei je hagen en laat geen materiaal (zoals ladders) rondslingeren.

11. En staat er een tuinhuisje in die tuin? Doe het dan op slot. Materiaal dat daar ligt kan gebruikt worden om gemakkelijker in je huis binnen te geraken.

Shutterstock

En zo zijn ze snel weer buiten

12. Een alarm en/of een hond kunnen helpen. Een alarminstallatie zal zowel alarmdiensten verwittigen als inbrekers afschrikken. Check wel eerst of het in je gemeente toegestaan is om een luid alarm te plaatsen.

13. En tot slot: steek je (emotioneel) waardevolle spullen in een kluis.

Shutterstock

En als uitsmijter, de belachelijkste stockfoto ooit van een inbraak.

Shutterstock