15 hedendaagse acts en bands die klinken alsof ze uit ‘de jaren stillekes’ komen

15 hedendaagse acts en bands die klinken alsof ze uit ‘de jaren stillekes’ komen

Nostalgie is hip en wij zijn fan. Tegenwoordig zijn er heel wat bands en acts populair met een old school geluid. En als je je ogen dicht doet, waan je je even in de jaren 70, 80 of 90. Deze 15 hedendaagse bands en acts klinken alsof ze rechtstreeks uit ‘de jaren stillekes’ komen.

1. Greta Van Fleet

Met hun laatste plaat ‘Anthem of the Peaceful Army’ hebben de jongens van Greta Van Fleet bewezen dat ze veel meer zijn dan een Led Zeppelin-kopie. Toch ligt de invloed van de hardrock uit de jaren 70 er bij de muziek van deze millennials nog vingerdik op.

(Lees hier wat we tot nu toe al weten over Balaton Sound 2019.)

2. Whispering Sons

Dankzij hun nieuwe plaat ‘Image’ horen we de jongste tijd weer meer new wave op de radio. Whispering Sons mag dan wel een old school geluid hebben, hun songwriting is erg origineel. Lees hier ons interview met de band vlak voor de release van het album.

(Dit is de voorlopige line-up van Down The Rabbit Hole festival 2019.)

3. Ray LaMontagne

De muziek van Ray LaMontagne wordt vaak vergeleken met die van iconische artiesten zoals Van Morrison, Tim Buckley en Otis Redding. Pluspunt: de man leeft in een boerderij uit de 19de eeuw.

4. Burial

Met Burial graaft de Londense producer William Emmanuel Bevan in de geschiedenis van de EDM. Ook zijn er elementen van dubstep in zijn muziek te bespeuren.

(Hoe zwaar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn op de festivalpodia lees je hier.)

5. Acid Mothers Temple

Japanse, psychedelische rock van de bovenste plank. Acid Mothers Temple brengt ons terug naar de jaren 70 met invloeden uit de Duitse krautrock en de Amerikaanse acid rock. Heavy, dude! Check zeker ook hun laatste plaat ‘Reverse Of Rebirth In Universe’.

(Dit is de voorlopige line-up van Graspop 2019.)

6. Leon Bridges

Fans van retro gospel en soul komen beslist aan hun trekken bij Leon Bridges. Zijn strafte album is ‘Coming Home’ uit 2015. Beluister ook zeker eens de tracks River, Better Man en Smooth Sailin.

(Lees hier de namen die al bekend zijn voor Rock Werchter 2019.)

7. Wiki

De rapsongs van Wiki doen denken aan de tunes van mastodonten zoals Jay-Z en Eminem uit de jaren 90.

(17 hedendaagse rock- en metalbands die het genre blijven vernieuwen.)

8. Tame Impala

Tame Impala is nog zo’n band die de vibes van The Beatles naar de 21ste eeuw brengen. Met hun laatste album ‘Currents’ bewezen ze nog maar eens dat ze met zo’n geluid toch verrassende songs kunnen producen.

(10 opkomende Belgische dj’s om je beentjes los te gooien.)

9. Graveyard

Deze retro rockers worden plaat na plaat succesvoller en stonden zelfs al meermaals op Pukkelpop. En dat voor een loeiharde bluesgroep! Je hoort in hun geluid ook de invloed van bands zoals Deep Purple, Led Zeppelin en Black Sabbath.

(Dit is de voorlopige line-up van Alcatraz 2019.)

10. Equal Idiots

Garage punk met lekker veel haar op! Equal Idiots heeft Vlaanderen al veroverd met songs zoals Toothpaste Jacky, Hippie Man en Put My Head In The Ground.

(Graspop verkoopt mutsen en patches tijdens Warmste Week voor dit goede doel.)

11. Alabama Shakes

Amerikaanse bluegrass rock met virtuoze vocals! Met hun debuutalbum ‘Boys & Girls’ uit 2012 wisten ze oude én jonge rotten te verbijsteren.

(Dit zijn de presentatoren ‘Music For Life 2018’.)

12. Sleep

De cultband Sleep bracht dit jaar de verrassingsplaat ‘The Sciences’ uit met nieuwe songs! De band is één van de grondleggers van wat we tegenwoordig doom metal noemen. Ze halen de mosterd bij 70s-bands als Black Sabbath en Led Zeppelin, en hebben al hun spaarcenten gespendeerd aan peperdure, vintage lampenversterkers. In 1992 brachten ze het baanbrekende ‘Sleep’s Holy Mountain’ uit. Niet veel later tekende Sleep bij London Records en het resultaat was ‘Dopesmoker’/’Jerusalem’, een lied dat meer dan een uur duurt. Het label was niet opgezet met die move van Sleep en het duurde dan ook tot 1994 eer de plaat het daglicht zag. De band ging uit elkaar, maar verwierf door de jaren heen een cultstatus van jewelste. Sinds kort is Sleep terug.

(Lees hier onze recensies van de optredens van Sleep in de Ancienne Belgique en op Alcatraz 2017.)

13. Chris Stapleton

Chris Stapleton van The SteelDrivers werd nog bekender als soloartiest toen hij in 2015 de plaat ‘Travaller’ uitbracht. Een absolute aanrader: zijn hitsong Tennessee Whiskey.

14. Earl Sweatshirt

Earl Sweatshirt heeft dat gemene kantje, waar veel jonge rappers zo jaloers op zijn. Hij lacht met zichzelf en maakt geniale rhymes. En dat op een bedje van 90s-grooves. Smakelijk!

15. Evil Invaders

De thrashmetallers van het Belgische Evil Invaders moeten het hebben van hun razendsnelle metal, virtuoze gitaarsolo’s en hoog, earsplitting gegil, catchy riffs en razendsnelle oermens-drums. Vorig jaar brachten ze nog ‘Feed Me Violence’ uit, een old school meesterwerk vol metalsongs die zo uit de jaren 80 hadden kunnen komen.

(Lees hier ons interview met Evil Invaders op Graspop 2017.)

Gesponsorde artikelen