19 cafés met karakter die iedereen in Leuven zou moeten kennen

Leuven is onder meer dankzij Stella Artois een plaats die overal ter wereld een belletje doet rinkelen. De Oude Markt heeft haar naam als ‘langste toog ter wereld’ niet gestolen, maar de Leuvense horeca heeft veel meer te bieden dan dat. Zoals deze 19 zaken die allemaal net iets anders doen dan de rest, en die je als Leuvenaar én als student zeker moet kennen.

1. Villa Ernesto

Op de Vismarkt kan je shaken op zuiderse ritmes in Villa Ernesto. Het is ook een uitstekende plaats om je Spaans te oefenen bij het genot van een rum of een mojito.

2. Kaminsky

Fourquare/Pieter Moens

Aan de Tiensepoort kan je gezellig babbelen en een hapje eten in de Kaminsky. VRT-gezicht Wim De Vilder komt er graag, en we hebben ook Hugo Matthysen er al eens gespot. Tof tuinterras!

3. De Metafoor

In de rustige Parijsstraat, naast de Oude Markt, vind je De Metafoor, een bruine kroeg met een vloer uit de duizend, een flink aantal gezelschapsspelletjes op de plank en een zorgvuldig samengestelde bierkaart. Heeft achterin een rookkamer.

4. Café Belge

Café Belge is een relatief nieuw café met oude wortels op de Oude Markt. Stukken van de toog stonden ooit in een klooster, en de dj staat op een kansel. Je kan er terecht voor zowel een stevig (lokaal) bier als een stevig dansje, en je vindt er ook al eens een optreden. 

5. De Bierkelder

De Bierkelder is een begrip in Leuven en ver daarbuiten. Het is effectief een (dans)kelder, en daar gebeuren af en toe wel eens dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Vaak duren ze tot het al licht is ook!

6. De Wiering

Wiering

De Wiering zit een beetje weggestopt in een zijstraat van ‘de Brusselse’, met uitzicht op de Dijle. Vele verdiepingen garanderen gezelligheid, net als de uitgebreide eetkaart die focust op grootmoeders keuken. De zaak heeft een rijke bierkaart en een dakterras. 

7. De Libertad

Op de hoek van de kleine wandelstraten Muntstraat en ‘s-Meiersstraat vind je de Libertad, een eigenzinnige bruine kroeg die eigenzinnige mensen aantrekt. Op het podium stonden al heel wat artiesten, zoals Guy Swinnen, Gabriel Rios, Roland en uiteraard Big Bill. 

8. De Werf

De Werf, op het rustige Hogeschoolplein, noemt zichzelf een ‘babbel- en knabbelcafé’. Uitschieters zijn het ‘zelf te persen vers sinaasappelsap’ en de warme choco waar je zelf de chocoladeschilfers instopt. Op het gezellige terras kan je dankzij de verwarming en de populaire dekentjes lang knabbelen en babbelen, behalve op zaterdag en zondag: dan is de boel gesloten.

9. Herberg in de ster – Bij Boeres

Deze gerestaureerde herberg uit 1620 is een aanrader voor wie niet vies is van een klein fietstochtje naar Wezemaal, zo’n halfuur langs de Aarschotsesteenweg of iets langer langs de de prachtige Horstroute. Het praat- en eetcafé heeft heel wat streekgerechten op de kaart, waaronder Hagelandse wijnen en een hemelse Broeder Jacob Tripel van’t vat. In dit Orvalcafé kies je bovendien of je je Orval jong of oud, koud of van’t schap wilt. 

10. Punto Caffè

Het Punto Caffè is klein maar heel fijn, en er staat vaak een lange rij voor onder meer de lekkere koffie. De zaak tussen de Diestsestraat en Bondgenotenlaan heeft naast zitplaatsen boven ook een gezellig terrasje.

11. Rock Café

Het Rock Café is hét adres voor wie houdt van stevige rock en metal. De recent opgesmukte zaak op de Oude Markt organiseert geregeld optredens in het zaaltje erboven.

12. De Abdijmolen 

Deze brasserie is nieuw, en heeft een terras dat uitkijkt op de vijvers van Abdij van Park. Ideaal voor een wandelingetje!

13. De Blauwe Kater

Jazz- en bluescafé De Blauwe Kater is ook een begrip. Je wandelt via de Naamsestraat binnen door een gangetje dat ook toegang geeft tot de fuifzaal erachter. Je kan er terecht voor meer dan 99 bieren plus heel wat optredens. De kroeg is pas open vanaf ’s avonds.

14. In den Rozenkrans 

Taverne In den Rozenkrans ligt in de abdij van Vlierbeek, waar je vanuit het centrum naartoe kan wandelen via het Provinciaal Domein in Kessel-Lo. Op het terras zit je rustig tussen het groen, en binnen waan je je tientallen jaren in het verleden. De zaak presenteert geregeld nieuwe (streek)bieren en de spaghetti is heerlijk.

Steven Alen

15. De Giraf

De Giraf lijkt een bruin café, maar er wordt bijzonder vaak gedanst, wat alles te maken heeft met de reggae, funk en balkan die je er hoort. Op de kaart staan belachelijk veel shooters. 

16. The Seven Oaks

Facebook/Jürgen Van Calster
De gewelfde kelder van The Seven Oaks is dé place to be voor een al dan niet foute nachtelijke braspartij tot in de vroegere uurtjes. Wie niet in de mood geraakt kan zich wenden tot de grote voorraad jenevers.
Facebook/Jan De Coster

17. Thomas Stapleton

Thomas Stapleton is een Irish Pub tussen de Naamsestraat en het Hogeschoolplein. Je vindt er naast cider, Guinness, Kilkenny en whisky’s ook een eetkaart met onder meer een ’s zondags brunchmenu.

Steven Alen

18. Café Commerce

Café Commerce is een gezellig praatcafé met uitzicht op het Hooverplein, het Ladeuzeplein en de universiteitsbib. De nabijgelegen platenzaak Bilbo laat er af en toe een artiest optreden, zoals recent nog Willow en Gabriel Rios.

19. The Capital

The Capital kwam al geregeld in het nieuws omdat de zaak het grootste aantal bieren ter wereld wil aanbieden. 2.000 zijn er op voorraad, iets wat je kan zien doorheen de glazen tegels in de vloer. Een lift brengt de bieren tot in het café.

Gezondheid!

Meer
Lees meer...