Left Right
scrollTop top

‘1917’ grote winnaar op BAFTA’s: ‘Joker’ doet het onverwacht slecht


© epa

De film 1917 is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de BAFTA’s. Dat zijn de belangrijkste Britse filmprijzen. In Londen ging de oorlogsfilm met vijf awards naar huis, waaronder de prijs voor beste film en beste regisseur. De BAFTA’s worden maar al te vaak gezien als een krachtmeting voor de Oscars, de Amerikaanse tegenhanger. Die worden volgende week in Los Angeles uitgereikt.

1917, de Amerikaans-Britse oorlogsfilm van Sam Mendes, werd in negen categorieën genomineerd voor de BAFTA’s. 1917 wist maar liefst zeven van die awards te verzilveren. Sam Mendes won de award voor beste regisseur en 1917 werd uitgeroepen tot beste film. Ook ging de oorlogsfilm naar huis met de prijzen voor best sound, outstanding British film, cinematografie, production design en special visual effects.

In de categorie beste film werd ook Joker van regisseur Todd Phillip, The Irishman van Martin Scorsese), Once upon a time in Hollywood van Quentin Tarantino en Parasite van Bong Joon Ho genomineerd. Ook werden de regisseurs van die vijf films genomineerd als beste regisseur.

Joker toch niet grote favoriet

Joker werd in totaal elf keer genomineerd. Analisten voorspelden dat de film de grote favoriet zou worden, maar uiteindelijk ging de misdaadfilm met slechts drie prijzen naar huis.

Hoofdrolspeler Joaquin Phoenix sleepte de award voor beste acteur in de wacht. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om te speechen over het gebrek aan diversiteit in de filmsector: “Ik vind het lastig om deze prijs in ontvangst te nemen omdat er zoveel getalenteerde acteurs zijn die niet dezelfde privileges krijgen. Aan acteurs met een andere huidskleur zeggen we nu eigenlijk dat ze niet welkom zijn. En dat terwijl ze zoveel bijdragen aan de filmwereld. Wij willen geen voorkeursbehandeling. En ik ben ook zelf deel van het probleem.”

De andere genomineerden in de categorie beste acteur waren Leonardo DiCaprio (Once Upon a Time In Hollywood), Adam Driver (Marriage Story), Taron Egerton (Rocketman) en Jonathan Pryce (The Two Popes).

De soundtrack van Joker won ook de award voor Original score. Die werd gemaakt door componiste Hildur Guðnadóttir. Vooral het experimenteel gebruik van de cello wordt door heel wat muziekliefhebbers bewierookt. Ook ging Joker met de award voor casting naar huis.

Slechte avond voor The Irishman en Once Upon a Time in Hollywood

epa: martin scorsese

The Irishman van gerenommeerd regisseur Martin Scorsese ging met geen enkele prijs naar huis, net als bij de Golden Globes.

Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino wist slechts één prijs te strikken, namelijk die van beste acteur in een bijrol. Hollywood-hunk Brad Pitt kreeg de award, maar hij was zelf niet aanwezig.

Zijn collega Margot Robbie las zijn speech voor: “Hey Groot-Brittannië, ik heb gehoord dat jullie weer single zijn. Join the club. Ik noem deze prijs Harry, omdat ik heel blij ben om deze mee te kunnen nemen naar de States.”

Renée Zellweger beste actrice

Renée Zellweger ging met de award voor beste actrice naar huis voor haar rol als Judy Garland in de film Judy. Ze droeg de prijs op aan Judy Garland, een Amerikaanse zangeres-actrice die in de jaren ’60 op jonge  leeftijd aan een overdosis drugs overleed.

In diezelfde categorie werden ook Jessie Buckley (Wild Rose), Scarlett Johansson (Marriage Story), Saoirse Ronan (Little Women) en Charlize Theron (Bombshell) genomineerd.

Raadpleeg hier de volledige lijst met winnaars.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…