’30’ van Adele best verkochte album van 2021

De IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) heeft vandaag de top 10 van de best verkochte albums uit 2021 bekendgemaakt. ’30’, het nieuwe album van Adele staat daarbij bovenaan de lijst. Daarnaast valt het ook op dat er drie albums van Zuid-Koreaanse artiesten te vinden zijn in de top 10.

Vorig jaar bracht Adele haar langverwachte album ’30’ uit. En het bleek het lange wachten waard te zijn. Want het album is officieel het best verkochte album uit 2021.

Adele

’30’ van Adele is het best verkochte album uit 2021. Het voert namelijk de drie verschillende albumlijsten van de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) aan. Van het album, dat verscheen in november 2021, werden op alle soorten drager het meeste albums verkocht. Zo voert ’30’ de Global Album All Format Chart aan, maar ook de Global Album Sales Chart en de Global Vinyl Album Chart.

Daarnaast staat Adele ook op de derde plaats in de Global Recording Artist of the Year-lijst. Die werd aangevoerd door de Zuid-Koreaanse boyband BTS, met Taylor Swift op de tweede plaats.

Verrassende namen

In de drie lijsten zijn wel enkele verrassende en minder verrassende namen te vinden. Zo keert Taylor Swift vier keer terug in de drie lijsten. Dat doet ze met drie verschillende albums, waarvan twee de heropgenomen versies van haar oudere albums zijn. Daarnaast is ook ABBA te vinden in twee van de lijsten. De Zweedse groep maakte dit jaar z’n langverwachte comeback met het album ‘Voyage’ dat de achtste plaats haalt in de Global Album All Format Chart en de tweede in de Global Album Sales Chart.

Ook Justin Bieber is te vinden op twee van de drie lijsten met ‘Justice’, net als Olivia Rodrigo met haar debuutalbum ‘Sour’. In de Global Album Sales Chart valt het op dat er op die lijst maar liefst drie albums van Zuid-Koreaanse artiesten te vinden zijn. Het gaat daarbij om de twee meest recente albums van Seventeen, ‘Attacca’ (2) en ‘Your Choice’ (9), en het Japanse compilatie-album van BTS, ‘BTS, The Best’.

Dit zijn de volledige lijsten:

Global Album All Format Chart

 1. Adele – ’30’
 2. Olivia Rodrigo – ‘Sour’
 3. Justin Bieber – ‘Justice’
 4. Ed Sheeran – ‘=’
 5. The Weeknd – ‘After Hours’
 6. Dua Lipa – ‘Future Nostalgia’
 7. The Kid LAROI – ‘F*ck Love (Mix Tape)’
 8. ABBA – ‘Voyage’
 9. Morgan Wallen – ‘Dangerous: The Double Album’
 10. Doja Cat – ‘Planet Her

Global Album Sales Chart

 1. Adele – ’30’
 2. ABBA – ‘Voyage’
 3. Seventeen – ‘Attacca’
 4. BTS – ‘BTS, The Best’
 5. Ed Sheeran – ‘=’
 6. Justin Bieber – ‘Justice’
 7. Taylor Swift – ‘Red (Taylor’s Version)’
 8. Seventeen – ‘Your Choice’
 9. Snow Man – ‘Snow Mania S1’
 10. Taylor Swift – ‘Fearless (Taylor’s Version)’

Global Vinyl Album Chart

 1. Adele – ’30’
 2. Harry Styles – ‘Fine Line’
 3. Fleetwood Mac – ‘Rumours’
 4. Olivia Rodrigo – ‘Sour’
 5. Billie Eilish – ‘Happier Than Ever’
 6. Taylor Swift – ‘Red (Taylor’s Version)’
 7. The Beatles – ‘Abbey Road’
 8. Nirvana – ‘Nevermind’
 9. Pink Floyd – ‘The Dark Side Of The Moon’
 10. Taylor Swift – ‘Evermore’
Meer
Lees meer...