5 dingen die je zeker niet mag doen als je wil ontspannen

Herken je dit scenario? Je werkdag zit erop, je kan eindelijk ontspannen en toch kan je niet genieten van je vrije tijd. En als je dan toch even een rustpauze vindt, ontstress je vaak op de verkeerde manier. Sommige ‘ontspannende’ dingen bezorgen ons juist meer stress. Deze vijf dingen mag je zeker niet doen als je wil ontspannen.

1. Constant je smartphone checken

Giphy

Spraakmakende Facebook-updates, grappige Instagram-foto’s en opmerkelijke tweets. We willen alles weten, op elk moment van de dag. Onderzoek wijst uit dat we om de 6 minuten naar onze telefoon grijpen. Snel eens iets opzoeken of je e-mails checken, dat kan toch geen kwaad?  

Maar hoe kan het stil worden in je hoofd als je constant getriggerd wordt door een overload aan informatie? Je gedachten even uitzetten? Zet dan ook je smartphone uit. Anders blijven die hashtags en smileys in je gedachten ronddwalen. 

2. Naar je favoriete serie beginnen kijken

Giphy

Met de voeten omhoog, onder een dekentje met een zak chips of een stuk chocolade. De afstandsbediening binnen handbereik. Na een harde dag werken gun je jezelf je guilty pleasure. Verstand op nul! 

Je bent helemaal klaar voor je favoriete televisieserie, bij voorkeur een waarbij je niet al te veel hoeft na te denken. Of juist een spannende reeks, waarbij je helemaal in kan opgaan en de rest van de wereld vergeet. Helaas vergeet je ook wel eens de tijd uit het oog, want geef toe het blijft meestal niet bij een aflevering. Voor je het weet heb je de ganse dvd-box verslonden en is het midden in de nacht. 

3. Een boek lezen op je tablet

Giphy

Een boek lezen voor je gaat slapen, is beter dan televisie kijken. Maar als je kiest voor een e-book op je tablet, dan maakt het niet veel verschil uit natuurlijk. Zeker als er weinig licht is in de kamer, is zo’n scherm enorm belastend voor je ogen. 

Lezen op een tablet is dus eerder vermoeiend, dan rustgevend. Kies daarom voor een papieren boek of een toestel dat werkt met oogvriendelijke e-inkt.

4. Geen gebruik maken van stiltes

Giphy

Wie zet als hij alleen thuis is niet de radio op of de tv aan om maar niet geconfronteerd te worden met die akelige stilte? Zelfs als we een wandeling maken, zijn we geneigd om naar onze iPod te luisteren. Het lijkt wel of we nerveus worden van te veel stilte. 

Niets is minder waar. Wie af en toe een rustig plekje opzoekt kan helemaal wegzinken in eigen gedachten. Filosoferen of gewoon aan niets denken. Je bent bovendien beter gefocust, het is dé perfecte therapie. Dus, sta ook eens stil bij een beetje stilte af en toe!

5. Te veel nadenken over hoe je moet ontspannen

Giphy

Tenslotte zet je jezelf te veel onder druk. Als je te veel bezig bent met stress en spanning te weren,  dan zorg je er juist voor dat je meer gespannen bent. Relaxen doe je door aan niets te denken en alles los te laten. Als dat om de een of andere reden niet lijkt te lukken, focus dan op positieve gedachten. Daar word je vanzelf rustig van.

(Bronnen: The Huffington Post, The Washinton Post)
Meer
Lees meer...