5 tips voor het gebruik van een acculader voor de auto

Geschreven met input van Acculadercenter

Een acculader voor de auto kan uitstekend van pas komen, vooral met de wintermaanden voor de deur als accu’s van auto’s het toch al zwaar hebben. Met behulp van een acculader kun je de accu van je auto weer volladen, zodat je er weer mee kunt raden. Maar zelf een accu opladen is niet zonder gevaren. We geven vijf tips voor het gebruik van een acculader voor de auto waarmee gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden.

Voorkom overladen

Vooral bij oudere modellen accu’s is het belangrijk dat je de accu niet overlaadt. Dit kan de levensduur van de accu nadelig beïnvloeden. Daarom is het van belang om de acculader op tijd te ontkoppelen. Als er voldoende stroom in de accu zit om de auto te kunnen starten, kan de accu tijdens het rijden verder opgeladen worden.

Ontploffingsgevaar voorkomen

Het is van belang om het opladen van de accu van je auto in een goed geventileerde ruimte te laten plaatsvinden. Plaats de acculader ook zo ver mogelijk van de accu vandaan. Op deze manier verklein je het ontploffingsgevaar en voorkom je dat explosieve gassen zich ophopen. Gebruik nooit open vuur in de ruimte waar je je accu oplaadt.

Accupolen niet aanraken

Het is zeer gevaarlijk om de accupolen met je blote handen aan te raken, dus vermijdt dit in alle gevallen. Het is mogelijk dat er sprake is van oxidatie in de vorm van poeder op de accupolen. Dit poeder heeft bijtende eigenschappen en kan je voor brandplekken op je huid zorgen wanneer je ermee in contact komt.

Gas laten ontsnappen

Controleer of er op de accu van je auto kapjes aan de bovenkant of onder een strip zitten die je kunt losdraaien of verwijderen. Is dit het geval, doe dit dan ook wanneer je de accu gaat opladen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat gas dat wordt opgebouwd tijdens het laden kan ontsnappen. Denk er nogmaals aan om dit in een goed geventileerde ruimte doen en nooit open vuur te gebruiken in de ruimte.

Eerst de stekker uit het stopcontact

Ben je klaar met het opladen van de accu van je auto met de acculader? Haal dan als eerste de stekker van de acculader uit het stopcontact. Daarna haal je pas de klemmen van de acculader van de polen van de accu. Verwijder eerst de negatieve zijde (zwart).

Als je je op deze manier bewust bent van de risico’s en hoe je zo veilig mogelijk zelf de accu van je auto kunt opladen, kun je ongelukken voorkomen. En dan kan zo’n acculader voor een auto uitstekend van pas komen bij tijd en wijle.

Meer
Lees meer...