5 voordelen van een elektrische kachel

Geschreven met branded content van Heuts

De koude maanden van het jaar doen weer hun intrede. Met de hoge gasprijzen schromen veel mensen om hun thermostaat een paar graadjes hoger te zetten om het in huis behaaglijk te maken. Dat noopt tot denken over alternatieve manieren om je huis te verwarmen. Eén van die alternatieve opties waar je over zou kunnen nadenken, is het gebruik van een elektrische kachels. We bespreken een aantal voordelen die een elektrische kachel met zich meebrengt ten opzichte van verwarmen met behulp van een cv-ketel.

Duurzamere warmte

Een belangrijk argument om voor elektrische verwarming te kiezen, is het duurzaamheidsaspect. Elektriciteit is, hoewel deze in sommige gevallen wel met fossiele brandstof opgewerkt wordt, in principe geen fossiele brandstof. Aardgas is dat wel. Daarom is een elektrische kachel duurzamer dan een cv-ketel om je huis mee te verwarmen. Met de grote hoeveelheid stroom die tegenwoordig teruggeleverd wordt aan het net door alle zonnepanelen, daalt het aandeel fossiel opgewekte elektriciteit uiteindelijk ook.

Goede combinatie met zonnepanelen

Een probleem van elektrische kachels, is hun hoge energiegebruik. Daarom is het sowieso raadzaam om te kiezen voor een elektrische kachel met een gunstig energielabel, zodat hij zo zuinig mogelijk werkt. Wek je zelf energie op door middel van zonnepanelen, dan is het probleem van het hoge verbruik natuurlijk deels opgelost. Zet je overdag op een koude dag je elektrische kachel aan, dan verbruik je de stroom die je op dat moment met je zonnepanelen opwekt en gebruik je dus gratis stroom. In combinatie met zonnepanelen zijn elektrische kachels daarom interessanter.

Lokaler verwarmen

Misschien wel het grootste voordeel van een elektrische kachel is de controle die het biedt om lokaal te verwarmen. Omdat je elektrische kachels afzonderlijk bedient, kun je hem enkel aanzetten in de ruimte waar je de warmte nodig hebt. Je bent niet afhankelijk van een thermostaat in een andere ruimte of een heel systeem aan radiatoren waar warm water doorheen gepompt moet worden. Zo verspil je enerzijds minder energie, en anderzijds kun je de verwarming aanzetten wanneer je wilt zonder dat de thermostaat zich daarmee bemoeit.

Veilig

Wellicht denk je met een apparaat dat op stroom draait en veel warmte afgeeft niet direct aan veiligheid als voordeel. Toch is dat wel degelijk een van de voordelen van een elektrische kachel. Bij verwarmen met een cv-ketel, bestaat er een risico op koolstofmonoxidevergiftiging als er een onvolledige verbranding van het gas plaatsvindt. Dat levensgevaarlijke risico is er niet bij een elektrische kachel. Ook kan er geen gevaarlijk gaslek bij ontstaan.

Beter te reguleren

De warmte die een elektrische kachel afgeeft is beter te reguleren dan een gasverwarming. Schakel je een elektrische kachel in, dan komt er direct warmte vrij. Bij een conventionele gasverwarming duurt dat een tijdje omdat de cv-ketel eerst nog moet opwarmen. In dat proces gaat er warmte verloren. Zet je een elektrische kachel uit, dan stopt deze snel met warmte afgeven. Een radiator blijft juist nog een tijd doorgloeien nadat je hem uitgezet hebt of de thermostaat omlaag gezet hebt. 

Interesse in het verwarmen met behulp van een elektrische kachel en wil je meer weten over wat voor elektrische kachels er zoal te krijgen zijn? Lees meer over de mogelijkheden op de website Heuts, waar je een ruim assortiment vindt en een passende kachel voor jouw woning kunt vinden.

Meer
Lees meer...