De 76ste editie van de BAFTA-awards vond gisteren plaats: Wie heeft wat gewonnen?

Gisteren vond de 76ste editie van de BAFTA-awards in Londen plaats, ofwel de British Academy Film Awards. Het was een opmerkelijke editie met veel verrassingen. Een terugblik.

Door Milan Van Driessche

De BAFTA-awards worden gezien als een voorbode op de uitreiking van de Oscars op 13 maart. Veel films zijn voor beide uitreikingen genomineerd. Uit de geschiedenis blijkt dat Oscars vaak worden gewonnen door BAFTA-winnaars. Gisteren was het in Londen een avond vol verrassingen. Everything Everywhere All at Once loste de verwachtingen niet in terwijl All Quiet on the Western Front dat onverwachts met grote overtuiging wel deed.

All Quiet on the Western Front is de winnaar van de avond

Met zeven awards heeft All Quiet on the Western Front toch wel de hoofdvogel afgeschoten. Het won de prijs voor beste film en is zo opvolger van 1917 van Sam Mendes. Ook won het de prijs voor beste regie, beste aangepaste scenario, beste buitenlandse film, beste originele muziek en beste geluid.

Het is een Duitse remake van de anti-oorlogsklassieker All Quiet on the Western Front uit 1930. In het verhaal wordt de Eerste Wereldoorlog vanuit het perspectief van een jonge Duitse soldaat verteld.

Nu het veel prijzen heeft gepakt op de uitreiking van de BAFTA awards, wordt er met grote ogen naar de Oscars gekeken. Daar is de film maar liefst negen keer genomineerd.

Andere grootwinnaars

De film Elvis haalde ook veel prijzen binnen. De beeldjes voor beste casting, kostuumontwerp en grime en haar waren voor de Australisch-Amerikaanse biografische muzikale dramafilm. Ook de prijs voor beste mannelijke hoofdrol is naar Elvis gegaan. Austin Butler was de gelukkige.

De beste Britse film was dan weer voor The Banshees of Inisherin. Dat is een zwarte tragikomedie. Naast deze prijs heeft de film ook de prijs voor beste actrice in een bijrol (Kerry Condon), beste acteur in een bijrol (Barry Keoghan) en beste originele scenario gewonnen.

Verrassingen van de avond

De grote favoriet voor de BAFTA’s, de film Everyhting Everywhere All at Once, heeft maar één beeldje in de wacht gesleept. Namelijk dat voor beste montage. Dit was tegen alle verwachtingen in, want het wordt ook getipt als één van de grote favorieten voor de Oscars.

Aftersun won de prijs voor Britse debuutfilm van het jaar. Het is een coming-of-age-dramafilm uit 2022, geschreven en geregisseerd door Charlotte Wells.

Meer
Lees meer...