8 celebs die het taboe rond de postnatale depressie doorbraken

Naar schatting 13 procent van de jonge moeders krijgt te maken met een postpartum of postnatale depressie. Niet abnormaal, want de uitputting, het gebrek aan slaap en andere stressfactoren eisen onvermijdelijk hun tol. Een postnatale depressie kan iedereen overkomen: niet alleen vrouwen, maar ook mannen; niet alleen gewone mensen, maar ook celebs. Helaas rust er nog steeds een stigma op alles wat het moederschap minder mooi maakt. Een stigma dat de volgende celebs probeerden te doorbreken door te praten over hun eigen postnatale depressie.

1. Brooke Shields

Actrice Brooke Shields zette de postnatale depressie al op de agenda in 2005 toen ze bekritiseerd werd door Tom Cruise voor het gebruik van antidepressiva na de geboorte van haar dochter Rowan. De actrice schreef haar extreme, soms zelfs suïcidale gevoelens neer in Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum Depression.

“Ik wou echt niet meer leven”, geeft Shields daarin grif toe. “Als ik een andere ziekte had gehad, zou ik onmiddellijk hulp gezocht hebben en er aandacht voor gevraagd hebben aan het publiek. Maar dat deed ik eerst niet”, aldus de actrice over het schaamtegevoel.

2. Amanda Peet

Amanda Peet, die je vooral kent uit de serie Jack and Jill, had een zorgeloze, rozige tweede zwangerschap. Maar aan die gevoelens kwamen onmiddellijk een einde toen haar kindje geboren werd. “Ik wil hier echt eerlijk over zijn, want vrouwen schamen zich nog steeds als ze gemengde gevoelens hebben over het moederschap en geen gelukzaligheid meemaken”, aldus de actrice in Gotham in 2008.

3. Courteney Cox

Getty Images

Friends-actrice Courteney Cox had niet onmiddellijk na de geboorte last van een postnatale depressie. Het overviel haar pas later, zo vertelde ze aan USA Today. “Ik ging door een echt moeilijke periode, niet onmiddellijk na de geboorte, maar toen Coco 6 maanden was. Ik kon niet meer slapen”, bekende ze. “Mijn hart ging tekeer en ik was echt depressief.”

5. Kendra Wilkinson

Ook realityster Kendra Wilkinson, die te zien was in The Girls Next Door met Playboy-uitgever Hugh Hefner, kreeg het erg moeilijk na de geboorte van zoontje Hank. “Na de bevalling borstelde ik mijn haar niet meer, stopte ik met het poetsen van mijn tanden en nam ik nooit meer een douche. Op een dag keek ik in de spiegel en werd echt depressief. Ik dacht: ooit had ik een glamoureus leventje in LA, maar nu niet meer”, aldus Kendra aan OK! magazine.

5. Bryce Dallas Howard

Bryce Dallas Howard, Victoria in The Twilight Saga: Eclipse, praatte over haar postnatale depressie op goop, de website van Gwyneth Paltrow. De actrice huilde dagelijks, kon niet meer eten en vloog voortdurend uit tegen haar geliefden. “Mijn man vroeg wat hij kon doen om me te helpen, maar ik wist dat hij niks voor me kon doen en maakte hem voortdurend uit. Dat had ik in de zeven jaar ervoor nog nooit gedaan”, schreef ze.

6. Gwyneth Paltrow

Dat Gwyneth Paltrow op haar website aandacht geeft aan postnatale depressies is niet abnormaal, want ze maakte het ook zelf mee na de geboorte van zoon Moses in 2006. “Op mijn dieptepunt voelde ik me een robot. Ik voelde niks meer. Ik had ook totaal geen moederinstinct, het was vreselijk. Ik had geen band met hem. En zelfs nu: als ik naar foto’s van Moses kijk toen hij drie maanden oud was, herinner ik me die tijd niet.”

7. Alanis Morissette

Ook zangeres Alanis Morissette was erg eerlijk over haar depressie. “De intensiteit van mijn posnatale depressie was voor mij een echte schok. Ik had geen idee op hoeveel plaatsen je pijn kan hebben. Mijn ledematen, rug, hoofd: alles deed pijn. En dat bleef 15 maanden duren. Alles vergde 50 keer meer moeite dan normaal”, onthulde ze aan Daily Mail.

8. Sophie Dewaele

Ook een BV durfde het aan om over haar postnatale depressie te praten: Sophie Dewaele. Ze schreef er zelfs een boek over: Alles in het dubbel (2005). “Ik had altijd gehoord: als je eenmaal moeder bent, weet je vanzelf hoe het moet. En dus zat ik te wachten op de goddelijke ingeving, op het moment dat ik plots tot moeder getransformeerd zou worden”, klinkt het daarin. “Vandaag besef ik dat ik me er niet over hoef te schamen dat ik na de geboorte van mijn tweeling gecrasht ben en even in de psychiatrie belandde.”

Als je zelf te kampen hebt met een postnatale depressie, is het erg belangrijk dat ook jij erover leert te praten. Dat hoeft uiteraard niet met volstrekt vreemden, maar probeer er wel over te praten met je geliefden of eventueel met lotgenoten. Aarzel ook niet om deskundige hulp te zoeken.

Meer
Lees meer...