De Franse president Emmanuel Macron heeft woensdagavond in een interview voor de Griekse televisie “een gebrek aan ambitie” en “dwaasheid” als belangrijkste redenen opgegeven voor de achterstand die de EU heeft opgelopen inzake vaccins.
Een interessant mea culpa van de leider van een land dat zich doorgaans graag op zijn “exceptionalisme” beroept, ware het niet dat de reden ook elders gezocht moet worden.
De Financial Times berekende dat het de EU vooral aan O&O-investeringen (overheidsmiddelen die aan laboratoria worden toegekend voor onderzoek naar vaccins) heeft ontbroken. Dat Brussel minder betaalde voor doses dan de VS of het VK – en dus als laatste wordt bediend – wisten we al. De Britse zakenkrant weet ook dat de VS en het VK respectievelijk 28 en 29 Britse pond per hoofd van de bevolking hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van vaccins tegen Covid. De EU … amper 4 pond. Eerder dan op een vaccin, moest de EU dus op een wonder rekenen.
Een pandemie moet globaal, niet regionaal worden aangepakt
Nog meer slecht nieuws komt er van professor Djillali Annane, die hoofd van de afdeling intensieve zorgen is bij het Raymond-Poincaré-ziekenhuis in Garches (Hauts-de-Seine).
In een interview met de Franse zender CNews zegt Annane dat een terugkeer naar de normaliteit niet voor … 2030 moet worden verwacht. De reden? Een pandemie is een globaal gegeven en moet globaal worden aangepakt.
Een eenvoudige berekening leert dat om echt van Covid af te raken, er wereldwijde groepsimmuniteit bereikt moet worden. Daarvoor moet 75% van de volwassen wereldbevolking worden gevaccineerd en moeten 9 miljard doses vaccin worden geproduceerd en ingespoten. Wetende dat we vandaag pas op 450 miljoen inentingen zitten in dit stadium zal groepsimmuniteit niet bereikt worden voor eind … 2022.
Maar … de verdeling van de vaccins gebeurt zeer onevenwichtig, een evolutie die vooral de arme landen zorgen baart. Volgens Annane zal ook de hervatting van het reisverkeer de pandemie straks opnieuw doen oplaaien.
De dode hoek van de westerse vaccinatiestrategie
De Franse econoom Jean Pisani-Ferry maakte ons in februari al attent op wat hij de “dode hoek” van de westerse vaccinatiestrategie noemde:
- Het voortdurend muteren is het belangrijkste kenmerk van een virus. Covidvarianten zullen zich blijven vermenigvuldigen en zo de belangrijkste bedreiging worden.
- Varianten reizen.
- Met die feiten geconfronteerd blijven er twee opties over:
a) het virus (en zijn varianten) op een gecoördineerde manier wereldwijd bestrijden,
b) alle grenzen sluiten en elk land het virus op zijn eigen grondgebied laten uitroeien.
4. De huidige strategie, die een combinatie is van ‘vaccinnationalisme‘ en half-open grenzen, is gedoemd te mislukken. De rijke landen zullen erin slagen zich te beschermen. Maar ze zullen voortdurend opnieuw worden besmet door varianten die ontstaan in arme landen. Omdat die het zich niet kunnen veroorloven hun bevolking te vaccineren. In dat verband zal na oorlogs- en politieke vluchtelingen straks ook sprake zijn van Covidvluchtelingen.
(jvdh)