Ben je in je pronostiek onder vrienden voor het Europees kampioenschap voetbal op achterstand geraakt, of wil je juist je voorsprong behouden en nog verder uitbouwen? Dan kunnen deze simpele tips je misschien wel helpen.
Omdat met gokken op voetbalwedstrijden veel geld valt te winnen – maar ook veel valt te verliezen, dus wees voorzichtig -, proberen analisten al jaren allerhande systemen uit te dokteren om hen daarbij te helpen. Zo hopen ze het onvoorspelbare spel dat voetbal is te slim af te zijn.
Eén manier om dat te doen is om of veilig te spelen en altijd een uitslag te voorspellen die vaak voorkomt om een voetbalveld. Bij bookmakers zal dat je vaak maar kleine winstmarges opleveren, maar onder vrienden geldt die regel meestal niet. Maar wat zijn nu de meest voorkomende voetbaluitslagen?
Ons onderzoek richt zich specifiek op het Europees kampioenschap. Over de meest voorkomende uitslagen tijdens clubcompetities zijn al meerdere studies gedaan, maar door de specifieke aard van een groot tornooi zijn die conclusies wel enigszins anders.
Eerst en vooral zetten we even enkele regels op een rij:
- We zijn voor ons onderzoek teruggegaan tot en met het EK in 1980. Niet omdat België daar nipt naar de Europese titel greep, maar wel omdat dat het eerste tornooi was met poulefases.
- Het huidige EURO 2020 (of 2021) is niet meegenomen in de cijfers.
- In totaal analyseerden we dus 12 Europese kampioenschappen, goed voor 165 wedstrijden, 204 poulewedstrijden en 61 matchen in de knock-outfase.
- Tijdens die knock-outfases hebben we wel rekening gehouden met verlengingen alsof die gewoon bij de regulieren wedstrijd horen. Penalty’s hebben we dan weer buiten beschouwing gehouden.
- Logischerwijs maken we ook geen onderscheid tussen uit- en thuisploegen. 1-0 en 0-1 worden hier dus gezien als exact dezelfde uitslag.
1-0, 2-1 en 2-0
Met voorsprong de meest voorkomende uitslag tijdens de afgelopen twaalf EK’s in een simpele 1-0. Die eindscore stond tussen 57 keer op het bord na 265 wedstrijden. Dat is goed voor 21,5 procent van de matchen. 1-0 komt wel iets vaker voor in de poulefases (22,5 procent) dan in de knock-outfase (18 procent).
Het podium wordt vervolledigd door 2-1 (17 procent van de EK-matchen) en 2-0 (15,1 procent). In de knock-outfase staan beide uitslagen wel in een omgekeerde volgorde, al is het daar heel nipt.
Gelijke spelen
De top vijf wordt vervolledigd door twee gelijke spelen. Zo eindigde 12,1 procent van de EK-duels de voorbije 41 jaar in 1-1. Bij 0-0 was dat het geval voor 9,8 procent. Ook hier zien we een omgekeerd beeld na de poulefase, waar er iets vaker op 0-0 wordt gespeeld.
2-2 komt overigens opvallend weinig voor, amper 5 keer in totaal (1,9 procent). Voetbalfans zullen zich daarbij wel nog de beruchte 2-2 tussen Denemarken en Zweden uit 2004 herinneren. Toen beide buurlanden op de slotspeeldag van de poulefase tegen elkaar speelden was 2-2 de enige uitslag die hen allebei naar de volgende ronde zou brengen en Italië naar huis zou sturen. Ondanks alle mooie woorden vooraf en een mooi toneeltje op het veld stond er na negentig minuten wel degelijk 2-2 op het scorebord.
In totaal eindigde ongeveer één vierde van de 265 bestudeerde EK-wedstrijden op een gelijkspel. Die verhouding blijft zowel in de poulefases als in de knock-outfase nagenoeg gelijk.
Lees ook: Statistisch onderzoek voorspelt dat Frankrijk EK voetbal wint en heeft slecht nieuws voor België