De rijkste gezinnen van de Europese Unie zijn de Deense. Die beschikken over de meeste pensioenspaargelden en cash. Dat blijkt uit gegevens van de Danmarks Nationalbank.
Per hoofd van de bevolking beschikken de Denen na aftrek van schulden over zo’n 1,3 miljoen kronen (175.000 euro) aan financiële activa. Dat is meer dan het dubbele van het EU-gemiddelde, zo blijkt uit gegevens van de Deense centrale bank. Daarmee staat Denemarken op de eerste plaats, gevolgd door Nederland, Zweden, Luxemburg en België, dat de topvijf afsluit.
Al in 2012 werd in Denemarken de negatieve rente ingevoerd. Die wordt ook gewoon doorberekend aan spaarders. De maatregel moest de waarde van Deense kroon versterken tegenover de euro. Denen haalden daarna massaal hun spaargeld van de bank en begonnen een rush op vastgoed. Dat leidde ondertussen tot een explosie van de huizenprijzen in de Deense hoofdstad Kopenhagen.
Hypotheken met negatieve rente
In Denemarken zijn er ook al hypotheken met een negatieve rente verkrijgbaar. In België is dat nog niet het geval. Dat betekent dat wie in Denemarken een huis koopt extra geld krijgt wanneer hij of zij een hypotheeklening aangaat. Wie een hypotheek van omgerekend 250.000 euro opneemt voor tien jaar, krijgt 575 euro toe. Voor een looptijd van vijf jaar is dat nog altijd 100 euro.
Wie Denemarken zegt, zegt “Triple A”
Denemarken is, net als Luxemburg en Nederland, een van de zogenaamde Triple A-landen. Die landen vormen traditioneel de grondslag van het financiële systeem. AAA-staatsobligaties spelen een belangrijke rol bij het geven van onderpanden wanneer banken en andere instellingen leningen willen aangaan op de kapitaalmarkten of bij centrale banken. (België heeft een AA-status, net als bijvoorbeeld Frankrijk en de EU zelf.)
Verplicht pensioensparen
Volgens Camilla Poulsen, econoom bij Nykredit Wealth Management in Kopenhagen, is de toppositie van Denemarken een gevolg van een besluit dat tientallen jaren geleden werd genomen. Toen werden pensioenspaarprogramma’s ingevoerd die meteen beginnen als je start met werken. Poulsen zei in een toelichting dat ze zelf begon te sparen, zij het met tegenzin, toen ze amper 19 was.
Deense huishoudens hebben nog een ander, meer dubieus record: ze behoren ook tot de Europese huishoudens met de grootste schuldenlast, grotendeels in de vorm van hypotheken.
Volgens de gegevens van de centrale bank bedragen de schulden per hoofd van de bevolking ongeveer 560.000 kronen (75.000 euro), het op één na hoogste cijfer na Luxemburg. Toch wordt 86% van die schuld gedekt door onderpand dat niet wordt meegerekend bij de berekening van het vermogen van huishoudens, aldus de Danmarks Nationalbank.