Vaccinatietopper Israël voert moeizame strijd tegen Delta-variant

Israël haast zich om opnieuw coronamaatregelen in te voeren. Het land is een voorloper in vaccinatie, maar de Deltavariant van het coronavirus zorgt er voor onrust.

Waarom is dit belangrijk?

Israël vaccineerde razendsnel en schrapte vorige maand alle coronamaatregelen. De uitbraak van de Deltavariant dwingt het land opnieuw te verstrengen.

De Deltavariant, die veel besmettelijker is dan eerdere varianten van SARS-CoV-2, dwingt gidsland Israël om zijn coronabeleid bij te sturen.

Stijgende cijfers

Vorige maand werden alle coronamaatregelen in Israël  opgeheven. Geen sociale afstand meer, geen mondmaskers meer. Toen kwam de Deltavariant, die in Israël nu al goed is voor ruim 90 procent van de nieuwe gevallen.

Het land is gedwongen om opnieuw de maatregelen in te voeren. Mondmaskerplicht geldt opnieuw in het openbaar vervoer en grote testcentra in de luchthavens zijn weer open.

Kinderen tussen twaalf en vijftien jaar worden nu volop gevaccineerd. België gaf deze week groen licht om dat ook te doen.

Hoewel Israël kampt met stijgende cijfers, moeten die in perspectief worden geplaatst. Dagelijkse bevestigde besmettingen tellen zo’n 370 nieuwe gevallen In januari, bij het begin van de vaccinatiecampagne, waren dat er 8.600.

“We zijn hen voorbijgestoken”

57 procent van de Israëlische bevolking is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Bij ons is dat zo’n 37 procent.

“Israël wás vaccinatiekampioen”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano aan Het Nieuwsblad. “Maar de vaccinatie stokt. 57 procent is volledig gevaccineerd, maar nog maar 61 procent heeft zijn eerste dosis gehad. Dat is ruim onvoldoende. Wat betreft die eerste prik zijn wij hen al voorbijgestoken – wij zitten aan 65 procent.”

“We zijn goed bezig op het vlak van vaccinatie. Misschien wordt het nipt, maar als we ons best doen, kunnen we in september een vaccinatiegraad van 85 procent behalen. En als die vaccinatiegraad hoog genoeg is, kan er veel.”

Dat is volgens Van Gucht belangrijk omdat in september de verspreiding van het virus sterk kan toenemen. Dat door massaal terugkerende reizigers, scholen die terug opengaan en mensen die terug gaan werken. (lb)

Lees ook:

Meer
Lees meer...