Sportief waren de voorbije jaren voor FC Barcelona geen hoogvlieger, maar de ploeg zette misschien wel een nog veel straffere prestatie neer. Waar de Spaanse topclub minder dan twee jaar geleden nog meer dan 1 miljard euro schulden had, is het nu haast schuldenvrij. Het gaat zelfs zo goed met Barcelona dat er opnieuw sportieve ambities uitgesproken worden.
Het is Josep Maria Bartomeu, de vorige voorzitter die eind oktober 2020 na aanhoudende kritiek opstapte, die FC Barcelona achterliet met een schuldenberg van minstens 1,2 miljard euro. De club was in feite virtueel failliet. De nieuwe voorzitter Joan Laporta erfde die schulden en zag bovendien ook nog eens sterspeler Lionel Messi vertrekken. Die laatste wilde een deel van zijn exuberant loon inleveren om langer te blijven, maar LaLiga stond dat niet toe omdat het Barça wilde straffen voor de opgestapelde schulden.
Hoe kon het zo ver komen bij FC Barcelona?
Het grote probleem van Barcelona was de enorme loonmassa. Voor het seizoen 2019/2020 betaalde de club zijn spelers meer dan 700 miljoen euro uit. Joan Laporta stond voor de zware taak om dat bedrag fors te laten zakken en slaagde daar wonderwel in. Eén seizoen later bestond de loonmassa nog uit zo’n 400 miljoen euro en voor het seizoen 2021/2022 was die zelfs gezakt tot onder de 200 miljoen euro.
Daarvoor moest de club dus wel afscheid nemen van legende Lionel Messi. Bovendien kon het rekenen op de hulp van veteranen Gerard Piqué, Sergio Busquets en Jordi Alba om een loonsverlaging te aanvaarden. Dure spelers zoals Antoine Griezmann, Philippe Coutinho en Miralem Pjanic werden dan weer uitgeleend. Dat was nodig om enkele vrije spelers, zoals Memphis Depay, een contract te kunnen aanbieden.
Al deze maatregelen zorgden ervoor dat de schuldenlast van Barcelona tegen begin vorig seizoen al met 40 procent gedaald waren.
Hoe raakt Barcelona van de rest van zijn schuldenberg af?
Een van de grote voordelen die FC Barcelona heeft, is dat het nog steeds de meest waardevolle voetbalclub ter wereld is. De ploeg heeft een enorme en fanatieke aanhang in zowel binnen- als buitenland. Dat alles zorgt ervoor dat Forbes de waarde van de club op 4,76 miljard dollar (4,43 miljard euro) raamt.
Barcelona verzilverde die marktwaarde door de naamrechten van het mythische Camp Nou te verkopen aan Spotify. De komende vier jaar krijgt het daarvoor maar liefst 70 miljoen euro per jaar. Daarnaast zou de club ook 49 procent van zijn productiestudio, Barca Studios, en hun licentie- en merchandisingactiviteiten hebben verkocht voor iets minder dan 430 miljoen euro.
Het laatste duwtje in de rug komt er van Goldman Sachs. Zij zorgden er met een nieuwe lening al voor dat Barcelona zijn schulden beter kon spreiden, maar willen nog meer. De investeringsbank zou samen met All Sport Finance (ASF) 1 miljard dollar (930 miljoen euro) betalen aan de Catalaanse club voor 30 procent van de toekomstige uitzendinkomsten en een percentage van de toekomstige opbrengst van Espai Barça, het nieuwe stadioncomplex van Barcelona.
Hoe ziet de toekomst van Barcelona eruit?
Dat huzarenstukje van voorzitter Joan Laporta zorgt ervoor dat FC Barcelona na enkele sportief mindere jaren opnieuw enthousiast naar de toekomst kijkt. De eerste uitdaging daarbij is een nieuw contract voor Frenkie de Jong. Het Nederlandse toptalent is gegeerd wild op de transfermarkt, maar Barça is ervan overtuigd dat het hem niet zal moeten verkopen.
Daarnaast hoopt de club ook versterking te kunnen halen. Dankzij enkele boekhoudkundige trucjes kon het afgelopen winter met Ferran Torres (55 miljoen euro) en Pierre-Emerick Aubameyang (transfervrij) al twee belangrijke nieuwkomers halen. Deze zomer hoopt het daar nog een grote speler of twee aan toe te voegen. Onder andere de namen van Robert Lewandowski en Lautaro Martinez circuleren op Camp Nou.