Maleisisch festival vraagt 2,7 miljoen dollar schadevergoeding van The 1975 voor kus tussen frontman en bassist

Het Maleisisch festival Good Vibes heeft een schadevergoeding gevraagd aan de Britse band The 1975. Dat doen ze nadat frontman Matty Healy tijdens het festival in juli besloot om de bassist te kussen. Na de kus werd het volledige festival afgeblazen en gingen er zo heel wat opbrengsten verloren. Een deel van die opbrengsten wil het festival nu recupereren door een schadevergoeding te vragen.

Enkele weken geleden was er heel wat ophef rond de band The 1975. Tijdens een concert op het festival Good Vibes in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, keerde frontman Matty Healy zich tegen het plaatselijke regime in een opvallende speech. Kort na die speech kuste hij zijn bassist, waarna het concert meteen werd stilgelegd. Homoseksualiteit is in Maleisië namelijk verboden. Na het voorval regende het reacties.

“Woedend”

Het voorval dateert ondertussen al van zaterdag 22 juli. Op die dag zou de Britse band The 1975 als een van de hoofdacts optreden op het festival Good Vibes in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Nadat de band een deeltje van de set speelde, haalde frontman Matty Healy voor een eerste keer uit naar de regering van het land. “Ik snap niet waarom jullie onze band uitnodigen in een land dat zegt met wie ik wel of geen seks mag hebben”, begint hij. “Jullie zullen dan ook geen set krijgen met opbeurende nummers, want ik ben woedend.”

Nadat hij toch kort liet weten op de hoogte te zijn van het feit dat niet iedereen akkoord gaat met die standpunten, kust hij toch zijn bassist vol op de mond. Dat was meteen genoeg voor de organisatie om het festival volledig stil te leggen. “We zijn net verbannen. Tot de volgende keer”, zegt Healy nog snel. Het festival, dat nog tot zondag zou duren, werd nadien volledig gecanceld.

Schadevergoeding

Doordat het volledige festival na het optreden van The 1975 werd stilgelegd, gingen er heel wat opbrengsten verloren. Dat was het geval voor de verkopers van eten en drinken, maar ook voor de plaatselijke artiesten. Want hoewel grote bands al ruim op voorhand worden betaald, was dat bij hen niet het geval.

Ook het festival zelf was natuurlijk niet te spreken over de gang van zaken en eist nu een schadevergoeding. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer 2,7 miljoen dollar (zo’n 2,46 miljoen euro). Op die manier hoopt het festival een deel van het verlies te kunnen recupereren. Of de band het volledige bedrag ook echt zal moeten betalen, valt nog af te wachten.

Meer
Lees meer...