Frankrijk krijgt groen licht voor Winterspelen 2030

Twee dagen voordat de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs officieel beginnen, heeft Frankrijk voorwaardelijke goedkeuring gekregen om de Winterspelen van 2030 te organiseren. Deze Spelen zullen plaatsvinden in de Franse Alpen, maar de Internationale Olympische Commissie (IOC) heeft daarvoor wel duidelijke voorwaarden gesteld.

Hoewel de Zomerspelen nog moeten beginnen, ging het vandaag in Parijs toch vooral om de toekomstige Winterspelen in 2030. Het IOC heeft vandaag namelijk bekendgemaakt dat Frankrijk ook die zal mogen organiseren. In tegenstelling tot deze Olympische Spelen, zal het deze keer vooral in de Alpen te doen zijn. Maar vooraleer Frankrijk echt aan de organisatie mag beginnen, zijn er toch enkele belangrijke regels. Ook Salt Lake City in de Verenigde Staten was kandidaat, maar die stad zal het evenement in 2034 mogen organiseren.

Extra geld

De goedkeuring van het IOC kwam na een toespraak van president Emmanuel Macron. Hij beloofde de IOC-leden dat hij de toekomstige premier zou vragen om een financiële toezegging te doen voor de Winterspelen.

Door de recente politieke instabiliteit, is de financiering van de Winterspelen namelijk onzeker. Macron verzekerde de IOC-leden dat de nieuwe regering niet alleen de financiële garantie zou geven, maar ook een speciale olympische wet zou creëren om de organisatie van de Spelen te ondersteunen.

Met deze toezegging wil Frankrijk laten zien dat het klaar is om een sleutelrol te spelen in de toekomst van de Olympische Winterspelen. “We willen de wereld laten zien dat de Winterspelen niet alleen deel uitmaken van onze geschiedenis, maar ook van onze toekomst”, klinkt het bij Macron.

Meer
Lees meer...