‘Small Things Like These’ van Tim Mielants opent Film Fest Gent

Film Fest Gent heeft bekendgemaakt welke film het 51ste Film Fest Gent zal openen. Het gaat om Small Things Like These, de film van de Belgische regisseur Tim Mielants en in de cast onder andere Cillian Murphy en Emily Watson.

Na Holly van Fien Troch in 2023 is het dit jaar aan Small Things Like These van Tim Mielants om Film Fest Gent te openen. De Iers-Belgische productie zal op woensdag 9 oktober een eerste keer getoond worden en viert dan ook meteen zijn Belgische première. De film ging eerder al in première op de Berlinale in februari. Daar waren er zeer lovende kritieken van de internationale pers.

Small Things Like These is een verfilming van de gelijknamige roman van Claire Keegan. Zij is ook bekend van haar kortverhaal Foster, dat eerder al een filmbewerking kreeg als The Quiet Girl. 

Ierland

Het verhaal speelt zich af in een kleine havenstad in Ierland tijdens de jaren ’80. De katholieke kerk heeft de gemeenschap daar in een beklemmende greep. Bill Furlong, een kolenhandelaar en vader van vijf dochters, leidt een eenvoudig leven. Zijn rustige routine wordt verstoord wanneer hij een duister geheim ontdekt in een nabijgelegen klooster, dat onder leiding staat van Sister Mary. Deze onthulling dwingt Bill om zijn eigen passiviteit en stilzwijgen te heroverwegen.

Small Things Like These belicht, zonder expliciet namen te noemen, de misstanden in de Magdalena-wasserijen. Daar werden decennialang vrouwen – vaak jonge, alleenstaande moeders – onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. In 2013 bood de Ierse staat officieel excuses aan de tienduizenden slachtoffers aan.

Tim Mielants

De rol van Bill Furlong wordt gespeeld door Cillian Murphy, die recent nog een Oscar won voor zijn rol in Oppenheimer. Emily Watson (Breaking the Waves, Chernobyl) neemt dan weer de rol van Sister Mary voor haar rekening. Zij viel voor die rol in de prijzen tijdens het filmfestival van Berlijn.

De regie is in handen van Tim Mielants. Het is zijn derde langspeelfilm na De Patrick en WIL. Hij regisseerde in 2016 ook een seizoen van Peaky Blinders, waar Cillian Murphy leerde kennen. “Ik ben enorm trots dat Small Things Like These mag aansluiten bij de prachtige films die hier in Gent hun première hebben beleefd. De film gaat over de kracht van kleine, alledaagse momenten en hoe juist die momenten ons leven kunnen veranderen. Waarden die ik ook terugvind in de traditie van dit festival”, zegt Tim Mielants.

Meer
Lees meer...