Thailand zet reddingsacties op om olifanten te redden van overstromingen

In de Thaise provincie Chiang Mai worden noodoperaties uitgevoerd om olifanten en andere dieren te redden uit gebieden die zijn getroffen door verwoestende overstromingen. De reddingsoperaties, gecoördineerd door lokale autoriteiten en natuurbeschermers, zijn van cruciaal belang om de benarde situatie van het nationale dier van Thailand te verlichten.

In Chiang Mai, een provincie in het noorden van Thailand, worden intensieve inspanningen geleverd om dieren te redden die door de overstromingen vast zijn komen te zitten. Volgens vice-premier Phumtham Wechayachai zijn al 117 olifanten in veiligheid gebracht, maar negen olifanten verkeren nog steeds in gevaar. Naast de olifanten proberen reddingswerkers ook buffels en varkens uit overstroomde gebieden te evacueren.

De natuurbeschermer Saengduan Chailert, oprichter van het bekende Elephant Nature Park in Chiang Mai, beschrijft de situatie als kritiek. “Een dorp waar we de dieren aanvankelijk hadden ondergebracht, is nu volledig onder water gelopen”, zegt hij aan Reuters. Het aantal geredde dieren blijft onduidelijk, waardoor de reddingsoperaties worden voortgezet. Chailert deelde een video waarin een kudde olifanten door het snelstromende water beweegt, hun getrompetter galmend door de overstroomde gebieden.

De kwetsbare toekomst van Thaise olifanten

Onder de geredde olifanten bevindt zich een dier dat blind is aan beide ogen, wat het nog moeilijker maakt om te overleven in deze zware omstandigheden. Dit illustreert de hachelijke situatie waarin veel Thaise olifanten zich bevinden. Het nationale dier van Thailand heeft eeuwenlang gediend als werkkracht, maar tegenwoordig is het in toenemende mate bedreigd door uitbuiting en verlies van leefgebied.

Hoewel het toerisme de belangstelling voor olifanten heeft doen toenemen, heeft de bewustwording over hun welzijn ertoe geleid dat steeds meer olifanten worden opgevangen in reservaten zoals het Elephant Nature Park. Hier kunnen ze in vrede leven, weg van de druk van de toeristenindustrie.

Humanitaire en ecologische rampen in Thailand

De overstromingen die sinds augustus het noorden van Thailand teisteren, hebben niet alleen een enorme impact op de dierenwereld, maar ook op de lokale bevolking. Tot nu toe zijn er 49 mensen omgekomen en duizenden gezinnen zijn hun huizen kwijtgeraakt. De zware regenval en de gevolgen daarvan hebben geleid tot een ongekende humanitaire en ecologische crisis, die zowel mensen als dieren in gevaar brengt.

Meer
Lees meer...