Het aantal levensvatbare eicellen in de eierstokken van een vrouw daalt door in een stad met sterk vervuilde lucht te leven. Dat blijkt uit Italiaans onderzoek. De onderzoekers vergeleken het aantal vruchtbare eicellen van 1.300 vrouwen uit verschillende delen van het land.
Het vrouwelijke luik van het voortplantingssysteem wordt beïnvloed door het milieu. Veel wetenschappers hadden al een vermoeden, maar nu is het ook bewezen. De zuiverheid van de lucht waarin vrouwen vertoeven heeft namelijk een invloed op de hoeveelheid levensvatbare eicellen in hun lichaam.
Analyse AMH-hormoon
Het onderzoek focuste niet specifiek op de impact van luchtvervuiling op de vruchtbaarheid van vrouwen, maar onderzocht hoe sterk het hormoon AMH in het bloed van 1.300 vrouwen vertegenwoordigd was. Dat hormoon komt vrij in de eierstokken en laat zien hoe het zit met de eicelvoorraad van de vrouw in kwestie.
Met ‘eicelvoorraad’ bedoelen wetenschappers het aantal levensvatbare eicellen die de eierstokken kunnen produceren. Dat aantal verschilt van vrouw tot vrouw en wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zo speelt het een rol hoe oud de vrouw is, of ze rookt of niet, maar het aantal vruchtbare eicellen is ook genetisch bepaald.
Komt er binnenkort een spermabank in de ruimte die andere planeten kan bevolken?
Kleinere eicelvoorraad als meer luchtvervuiling
Door het onderzoek weten we nu dat die eicelvoorraad ook mee bepaald wordt door de omgeving waarin een vrouw leeft. De hoeveelheid AMH in het bloed van vrouwen in steden met veel luchtvervuiling is immers veel kleiner dan die van vrouwen die eerder op het platteland wonen.
Bij de berekening van dat verschil, hielden de onderzoekers ook rekening met de leeftijd van de vrouwen. De hoeveelheid AMH in het bloed daalt namelijk sowieso nadat vrouwen 25 jaar geworden zijn.
Te veel Ibuprofen vermindert de vruchtbaarheid van mannen.
Minder vruchtbaar of niet?
Meer luchtvervuiling zorgt dus voor minder AMH in het bloed. Dat veroorzaakt op zijn beurt dan een kleinere eicelvoorraad. Maar dat wil niet per se zeggen dat vrouwen minder vruchtbaar zijn. Het namelijk niet altijd zo dat een vrouw moeilijker een kind kan verwekken omdat haar eicelvoorraad kleiner is.
De wetenschappers willen hun onderzoek nog verderzetten. Ze weten namelijk niet of het een groot verschil maakt als ze lang of kort in een omgeving met hoge luchtvervuiling wonen. Het kan zijn dat een lange tijd in hoge luchtvervuiling een kortere vruchtbare periode veroorzaakt en dat vrouwen dan sneller in hun menopauze terechtkomen.