Mannen, opgelet! Te vaak ibuprofen nemen zorgt voor krimpende ballen en verminderde vruchtbaarheid

Mannen, opgelet! Te vaak ibuprofen nemen zorgt voor krimpende ballen en verminderde vruchtbaarheid

Volgens wetenschappers vermindert ibuprofen niet alleen de pijnsignalen in de hersenen, de pijnstiller zou ook een remmende uitwerking hebben op de productie van het mannelijke sekshormoon testosteron. En dat zorgt er op zijn beurt voor dat de ballen krimpen en de vruchtbaarheid afneemt. Niet echt een prettig vooruitzicht dus voor wie vaak ibuprofen neemt …

Wetenschappers volgden 31 mannen en kwamen tot de conclusie dat de testosteronproductie met bijna 25% afnam na ongeveer zes weken bij wie ibuprofen nam, zo schrijft Metro. De mannen werden opgesplitst in twee groepen. Veertien van hen kregen dagelijks twee dosissen van 600mg ibuprofen en dat gedurende zes weken. De overige mannen dienden als controlegroep.

Na twee weken bleek uit de bloedtests dat wie ibuprofen nam 18% minder testosteron produceerde, na 44 dagen was dat al opgelopen tot 23% minder.

Hypogonadisme

De wetenschappers deden ook tests op testikels van prostaatkankerdonoren en gekweekte teelbalcellen en daaruit bleek dat ibuprofen een invloed heeft op hormonen en de productie van testosteron onderdrukt, wat leidt tot gecompenseerd hypogonadisme. Die aandoening wijst op een hoger niveau luteïniserende hormonen (LH) dan testosteron. LH dient om de productie van testosteron te stimuleren, dus een hoger niveau aan LH zonder het corresponderende hogere niveau aan testosteron wijst op een probleem in de manier waarop lichaamshormonen functioneren.

Deze aandoening komt vooral voor bij oudere mannen of rokers, maar bij het gebruik van ibuprofen lopen ook jongere mannen het risico erop. Overmatig gebruik van ibuprofen kan zelfs leiden tot volledig hypogonadisme, wat wijst op een lager niveau aan testosteron en een verminderde functionaliteit van de testikels. Symptomen daarbij zijn onder andere een verlaagd libido, minder spiermassa en kracht, depressieve stemming en vermoeidheid.

Alsof die symptomen op zich nog niet genoeg zijn, blijkt uit onderzoek bovendien dat er een link is tussen een lage testosteronproductie en vroegtijdig sterven. Bij een studie werden 1.000 mannen gedurende zeven jaar gevolgd. Daaruit bleek dat er twee keer zoveel mannen met hypogonadisme stierven als mannen met een normale testosteronproductie.

Verstoring van de mannelijke hormonen

De laatste jaren neemt de bezorgdheid toe over verminderde mannelijke vruchtbaarheid in de westerse wereld, en er gaan stemmen op dat een verstoring van de mannelijke hormonen daarbij een belangrijke rol zouden spelen. Uit verschillende studies blijkt dat het blootstellen van foetussen aan milde pijnstillers geassocieerd wordt met antiandrogene effecten en congenitale misvormingen. De effecten op volwassenen mannen werden echter nog niet eerder diepgaand onderzocht.

Geen reden tot paniek bij occasioneel gebruik

Er is echter niet meteen reden tot paniek als je occasioneel je toevlucht neemt tot ibuprofen. Tijdens de studie werd er gefocust op mannen die twee keer per dag een dosis van 600mg ibuprofen namen, en dat is veel meer dan wat de gemiddelde man inneemt.

Als je je toch zorgen maakt over je testosteronproductie en je ibuprofengebruik, spreek er dan over met je arts. Misschien zijn er andere, gezondere manieren om chronische pijn aan te pakken.

Gesponsorde artikelen