Komt er binnenkort een spermabank in de ruimte?

Sperma, bevruchting
Pixabay

Ingevroren spermastalen hebben dezelfde eigenschappen in de ruimte als op aarde. Dat bleek uit Spaans onderzoek. De wetenschappers gaan verder met het onderzoek en hopen dat ze een soort spermabank in de ruimte kunnen openen die andere planeten kan bevolken.

Goed nieuws voor vrouwelijke astronauten: ze kunnen zich binnenkort misschien in de ruimte voortplanten zonder dat daar een man voor nodig is. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat ingevroren spermastalen in de ruimte dezelfde eigenschappen hebben als die op aarde.

Spermastalen in de ruimte

Dexeus, een centrum in Barcelona dat focust op de gezondheid van vrouwen, deed onderzoek naar de toestand van ingevroren spermastalen in de ruimte. Een deel van de spermastalen werd blootgesteld aan microzwaartekracht, de soort zwaartekracht in de ruimte. Dat deden ze door de stalen een ritje te laten maken in een soort sportvliegtuigje.

Na het ritje werd getest hoe vruchtbaar de ingevroren stalen waren, hoe het zat met de concentratie van zaadcellen, hoe beweeglijk die waren en of er sprake was van DNA-fragmentatie (wat ervoor zorgt dat je minder vruchtbaar bent of genetische schade hebt). Die resultaten werden dan vergeleken met die van de ingevroren stalen die op de grond bleven. De onderzoekers vonden geen significante verschillen.

Alleen maar vrouwen in de ruimte?

De wetenschappers van Dexeus stelden hun onderzoek voor op een conferentie over Voortplanting en Embryologie in Wenen. Ze zijn heel blij met de resultaten en hopen ooit een spermabank op te zetten in de ruimte, die nieuwe werelden kan bevolken. Dat schreef The Guardian.

Het onderzoek is ook interessant voor de samenstelling van de teams die op ruimtemissie gaan. Het kan namelijk betekenen dat er binnenkort ook teams vertrekken die enkel uit vrouwen bestaan. En dat is goed nieuws. Een rapport van NASA over seksuele verlangens tijdens missies, heeft namelijk aangetoond dat teams van hetzelfde geslacht beter samenhangen.

Verder onderzoek nodig

De wetenschappers zijn nog niet helemaal tevreden met hun werk. Ze willen het onderzoek verder zetten en analyseren wat het volledige effect is van ruimteomstandigheden op ingevroren spermastalen. Die werden nu namelijk maar heel kort aan de microzwaartekracht blootgesteld.

Gesponsorde artikelen