Aangepast coronavaccin van Moderna efficiënt tegen Covid-varianten

Een aangepaste versie van het coronavaccin van farmabedrijf Moderna is er in laboratoriumproeven succesvol in geslaagd om de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten van het coronavirus te neutraliseren. Die resultaten tonen aan dat een extra boostervaccin tegen deze varianten haalbaar moet zijn en snel zou kunnen uitgerold worden.

Net op het moment dat de eerste coronavaccins over de wereld verdeeld werden, dook een nieuw probleem op in de coronapandemie. Enkele gevaarlijke en meer besmettelijke varianten verspreidden zich snel naar alle continenten. En terwijl de Britse variant niet voor problemen zorgde voor de huidige vaccins, lag dat heel anders voor de Braziliaanse (P1) en Zuid-Afrikaanse (B1351). Die hadden namelijk een variatie in hun spike-eiwit en worden daardoor niet altijd even goed herkend door de antilichamen die vaccins laten aanmaken.

Farmabedrijven begonnen snel met nieuwe proeven om hun coronavaccin aan te passen zodat het ook deze nieuwe, meer besmettelijke varianten zou herkennen. AstraZeneca verklaarde eerder al eind 2021 een aangepaste versie klaar te hebben en ook Pfizer/BioNTech is volop bezig met het ontwikkelen van een variant op hun vaccin.

Meer antilichamen tegen varianten

Maar Moderna lijkt nu dus het eerste bedrijf te zijn dat daar daadwerkelijk in geslaagd is. Het deelde woensdagavond de resultaten van een kleine test bij veertig vrijwilligers die al twee dosissen van hun vaccin gehad hadden. De helft van hen kregen gewoon een derde dosis van dat vaccin, terwijl de andere helft de aangepaste versie kregen.

Twee weken later bleek volgens Moderna dat bij beide testgroepen het aantal antilichamen in hun bloed tegen de varianten van het coronavirus verhoogd was. De groep die het aangepaste vaccin kreeg, had echter heel wat meer neutraliserende antilichamen voor varianten met een ander spike-eiwit, zoals de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant.

Beide groepen testpersonen zouden ook weinig bijwerkingen hebben ondervonden. Afgezien van pijn op de injectieplaats waren de meest voorkomende bijwerkingen vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn.

Wanneer beschikbaar?

Het is nog onduidelijk wanneer deze aangepaste boostervaccins zouden kunnen uitgerold worden. Autoriteiten hebben eerder wel al aangegeven dat de grootschalige proeven die nodig waren om een goedkeuring te krijgen voor de eerste versie van hun vaccin niet herhaald moeten worden.

Meer
Lees meer...