Braziliaanse variant coronavirus duikt op in België

Er zijn voor het eerst besmettingen met de Braziliaanse variant van het coronavirus opgedoken in België. Het gaat onder andere over een man uit Seraing die niet gereisd heeft. Hij testte positief op 31 januari. Hoe de man besmet is geraakt, is niet duidelijk. Ook in het Brusselse zijn enkele gevallen vastgesteld. Hun contacten worden nauwgezet opgespoord en getest.

De Britse en de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus SARS-CoV-2 zijn al langer aanwezig in ons land. Recente cijfers toonden aan dat die op dit moment goed zijn voor respectievelijk 34,4 en 4,7 procent van de vastgestelde besmettingen. Er zijn echter nog heel wat meer mutaties van het coronavirus wereldwijd. Eén daarvan is de Braziliaanse en die is nu ook voor het eerst vastgesteld in België.

Lees ook: Deze symptomen wijzen op besmettelijkere Britse variant van coronavirus

Contact tracing

De Braziliaanse variant van het coronavirus, met de naar P.1, is minstens vier keer aangetroffen in ons land. Het gaat om één geval in Seraing, twee in Brussel en één in de Vlaamse rand rond Brussel. Een vijfde geval wordt momenteel nog onderzocht. Dat meldt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie aan VRT NWS.

Een van de besmette personen uit Brussel heeft in december contact gehad met iemand uit Brazilië. “Waarschijnlijk is hij via die weg besmet geraakt. We voeren nu een intensieve contactopsporing uit, en gaan ook breder testen”, zegt Neven aan Het Nieuwsblad.

Nog gevallen?

Hoe de man uit Seraing besmet is geraakt, is minder duidelijk. Het staal is toevallig ontdekt door de universiteit van Luik die willekeurige steekproeven uitvoert. Uit analyse blijkt het virus waarmee hij besmet is geraakt, verwant met een besmetting uit Marseille, maar ook daar is de man niet geweest.

Dat de P.1-variant bij de toevallige test is vastgesteld, doet vermoeden dat er nog gevallen zijn in het Luikse. Daar wordt nu naar op zoek gegaan.

Immuniteit

De Braziliaanse variant van het coronavirus zorgt voor onrust bij experts omdat die er vaak in lijkt te slagen bestaande immuniteit te omzeilen. Daardoor werken de huidige vaccins er minder tegen.

Ook wie al besmet is geraakt, is meestal niet beschermd tegen de Braziliaanse variant. Dat bleek in de Braziliaanse stad Manaus waar na een enorme eerste golf heel wat mensen opnieuw getroffen werden tijdens een dodelijke tweede golf.

Lees ook: Britse variant coronavirus blijkt toch dodelijker te zijn

Meer
Lees meer...