Hoe zit het nu met de verschillende varianten van het coronavirus in België?

Viroloog Steven Van Gucht heeft op de persconferentie van het Crisiscentrum uitleg gegeven over de situatie rond de verschillende varianten van het coronavirus in ons land. Daaruit blijkt dat vooral de Britse variant verder oprukt.

Het gezondheidsinstituut Sciensano houdt in België bij hoe vaak welke variant van het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 voorkomt. Dat gebeurt op basis van steekproeven waarbij aan genoomsequentie gedaan wordt van afgenomen coronatesten.

Britse variant

Voorlopig lijkt in België vooral de Britse variant aan terrein te winnen. In de eerste week van februari (1 tot en met 7 februari) was meer dan één op drie (34,4 procent) van de geregistreerde besmettingen veroorzaakt door deze mutatie. De week daarvoor bedroeg dat aantal nog maar 20 procent.

Lees ook: Deze symptomen wijzen op besmettelijkere Britse variant van coronavirus

Zuid-Afrikaanse variant

De Zuid-Afrikaanse variant is voorlopig nog veel minder aanwezig, al rukt ook die langzaam op. De eerste week van februari ging het om 4,7 procent van de vastgestelde besmettingen, terwijl dat aantal de week ervoor nog maar 3,2 procent was.

Bij de meeste experts is het vooral de Zuid-Afrikaanse variant die voor onrust zorgt. Die mutatie zorgt voor een verandering van de vorm van het spike-eiwit van het virus. Het is juist dat wat ons lichaam gebruikt om het coronavirus te herkennen en aan te vallen met antilichamen. Zowel Moderna als AstraZeneca lieten daarom al weten dat hun vaccin minder goed beschermt tegen de Zuid-Afrikaanse variant. 

Lees ook: Nieuwe “zorgwekkende” mutatie ontdekt in Bristol in het Verenigd Koninkrijk

Meer
Lees meer...