Moderna: “Vaccin werkt tegen varianten, maar minder goed tegen Zuid-Afrikaanse”

De vaccinmaker Moderna zegt dat zijn vaccin werkt tegen de al vastgestelde coronavarianten in het VK en Zuid-Afrika, maar uit voorzorg maakt het toch een alternatieve versie tegen de Zuid-Afrikaanse variant. De antilichamen detecteren die namelijk iets minder goed.

Het bedrijf stuurde maandag een persbericht uit dat op het eerste wat verwarrend is. Het huidige vaccin werkt tegen alle varianten, maar toch maakt het bedrijf een zogenaamde “booster” voor de Zuid-Afrikaanse mutatie. “We weten niet of we die gaan nodig hebben, maar we doen dit voor alle zekerheid”, zegt CEO Stéphane Bancel. Hij wijst erop dat het virus nog verder kan evolueren en wil de mogelijke gevolgen daarvan voor zijn.

De jongste weken was er heel wat ongerustheid over de varianten van het coronavirus, die zich snel verspreidden over de wereld. Ook in België waren er al uitbraken van zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse variant. Daar kwam dan nog eens bij dat uit de eerste resultaten van onafhankelijk onderzoek bleek dat de vaccins er mogelijk niet tegen beschermden.

Technologie

Dat blijkt dan toch mee te vallen, althans volgens Moderna. Zowel Moderna als Pfizer lieten trouwens al weten dat ze binnen de zes weken hun vaccin kunnen aanpassen aan een nieuwe variant. Dat komt omdat de mRNA-technologie die ze gebruiken, gebruikmaakt van genetisch materiaal in plaats van het virus zelf. Dat is sneller te manipuleren dan wanneer het virus nog helemaal moet opgekweekt worden in een labo-omgeving.

Moderna begint nu aan een fase 1-studie om de aangepaste versie te testen. Wanneer alle klinische studies doorlopen zullen zijn, is nog niet geweten.

Meer
Lees meer...