Left Right
scrollTop top

Feministische activisten vallen mensenrechtenkantoren in Mexico binnen


Mexico City protesten
© EPA-EFE/Sashenka Gutierrez

In Mexico City kwamen gisteren feministische activisten protesteren tegen mensenrechtenkantoren. Ze vielen de gebouwen aan met verf en hamers. Ook hadden velen spandoeken bij. Het protest kwam er door nalatigheid over ontvoeringen en geweld tegen vrouwen.

Sinds 2006 zijn al meer dan 70.000 mensen vermoord en nog meer worden vermist. Vermoedelijk gebeuren de ontvoeringen door gewapende criminele organisaties als reactie op de inzetting van het leger in 2006. Toen besloot de overheid om georganiseerde misdaden te bestrijden met behulp van militairen.

Steun

Begin september zaten de families van slachtoffers samen met het hoofd van de Mexicaanse mensenrechtencommissie, Rosario Piedra Ibarra. Ze wilden dat de slachtoffers gerechtigheid krijgen. Er kwam een tijdelijke oplossing, maar dat vond de moeder van een slachtoffer niet genoeg. Ze bond zichzelf vast op een stoel en wou niet vertrekken.

Op hetzelfde moment kwamen er verschillende feministische collectieven hun steun betuigen aan de families. Daarna betraden ze vredevol het gebouw en begonnen ze het over te nemen. Een paar dagen later werd het kantoor volledig ingenomen uit protest tegen het Mexicaans rechtssysteem.

Hongerstaking

Maar voor deze protesten gingen moeders al in hongerstaking in het gebouw. Niet enkel nabestaanden kwamen in opstand. Vrouwen van alle leeftijden, kinderen en mannen op leeftijd hielpen mee.

“We verhuizen hier niet en er zullen steeds meer moeders en vrouwen uit de hele republiek komen. Er zijn er een aantal van ons, en we komen uit het hele land,” zegt Yesenia, wiens dochter vijf jaar geleden vermoord werd. “En als we elk verdomd staatskantoor moeten platbranden, zullen we dat doen. Doe je verdomde werk aanklagers en ministeries! En als je dat niet kunt, heb dan tenminste een beetje waardigheid en stop ermee.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170