‘Aladdin’ komt eraan: Will Smith eert Robin Williams’ geest op een bijzondere manier

Binnenkort kunnen we genieten van de live-action remake van ‘Aladdin’, de favoriete straatrat van heel Agrabah en bij uitbreiding de wereld. Bizar genoeg veroorzaakte niet de casting van Aladdin, maar die van Geest het meeste beroering. Will Smith zal de voormalig blauwe djinn spelen maar daarmee moet hij de performance van wijlen Robin Williams evenaren. Geen evidentie, wel een grote eer, zo blijkt.

Dat Aladdin een live-action remake ging krijgen, stond na het succes van Beauty and the Beast in de sterren geschreven. Binnen enkele weken krijgen we immers Dumbo in de filmzalen en als het lukt om een baby-olifant geloofwaardig te animeren, dan moeten we ook Aqrabah tot leven kunnen wekken, dachten ze bij Disney. Eén van de belangrijkste personages is uiteraard dat van Geest, onsterfelijk gemaakt door Robin Williams. Die wordt in de film echter gespeeld door Will Smith.

Robin Williams

Dat Smith daarmee torenhoge verwachtingen moet inlossen, moeten we je niet vertellen. Williams speelde de stem van Geest met veel charisma en stapels humor. Hoe hard we ook willen dat hij Geest opnieuw speelt, zijn overlijden in 2014 trok een finale streep door die plannen. Wij denken eigenlijk dat Smith wel een waardige vervanger kan zijn van Robin Williams in Aladdin, maar het blijft toch een beetje koffiedik kijken.

Kijk hier nog even naar de trailer van Aladdin die onlangs gereleased werd

In de trailer kan je ’t al zien: Smith heeft zich de spirit van Geest helemaal eigen gemaakt. Een kopie van Robin Wiliams is het zeker niet, deze Geest heeft echt wel behoorlijk wat swag. Wij hebben er geen problemen mee, ’t ziet er allemaal zelfs behoorlijk magisch uit. Maar ook voor Will Smith is het een behoorlijke uitdaging gebleken om in het personage van zijn idool te kruipen.

Een andere Geest

Dus toonde Smith op Instagram deze fijne tekening, gemaakt door Luigi Lucarelli. Lucarelli tekent voor Disney en weet dus als geen ander hoe hij de originele Geest moet tekenen. Voor Smith maakte hij een tekening waar de versie ingesproken door Williams opstaat. En waar ook een getekende versie van Smiths Geest op wordt weergegeven. Kijk maar: helemaal herkenbaar Geest en toch een béétje anders. Een mooie hulde, toch?

De casting van Aladdins Geest was waarschijnlijk de moeilijkste keuze die Disney moest maken, maar dat is bizar genoeg niet waar het verkeerd ging. Want Jasmine, de love interest in dit verhaaltje uit duizend-en-één-nacht, wordt gespeeld door Naomi Scott, een vrouw van Oegandese-Indische afkomst. Dat viel verkeerd bij fans die een Arabische afkomst verwachtten. Hoewel Aqrabah een fictieve plaats is, zijn er genoeg elementen (woestijnzand, paleizen die nogal veel weg hebben van de Taj Mahal, een letterlijke geest in een fles en vliegende tapijten en oh ja de titelsong heet Arabian Nights) die wijzen op Maghrebijnse of Indiase achtergronden. Een blanke vrouw casten was waarschijnlijk niet het beste idee.

Jafar is jummie

In tegenstelling tot de casting voor Jasmine zijn fans wel te vinden voor die van Aladdin zelf (Mena Massoud) én die van Jafar. Niet omdat Jafar er zo boosaardig uitziet, wel integendeel. Zeker na de trailer kunnen we alleen maar opmerken dat Jafar ook bij ons nogal wat vuur aansteekt. Misschien eindigt deze Aladdin toch met Jasmine op de schoot van grootvizier Jafar. Qua looks zou dat niet zo vreemd zijn. Jammer dat hij een evil mastermind is.

Aladdin komt op 24 mei 2019 in de Belgische filmzalen.

Meer
Lees meer...