Alanis Morissette over nieuwe plaat en hoe ze carrière combineert met gezinsleven

Alanis Morissette interview Such Pretty Forks in the road
Alanis Morissette

Alanis Morissette moest haar tour afbreken door de coronacrisis, maar toch is 2020 een feestjaar voor haar. Zo bracht ze afgelopen vrijdag een nieuwe plaat uit en viert ze dit jaar de 25ste verjaardag van haar doorbraakalbum ‘Jagged Little Pill’. Wij spraken Alanis Morissette over hoe ze haar carrière als zangeres combineert met haar gezinsleven.

Je bent terug na een stilte van 8 jaar. Wat heb je uitgespookt tussen de release van je voorlaatste album en van je nieuwe plaat ‘Such Pretty Forks In The Road’?

Alanis Morissette: “Ik heb drie kinderen gekregen. Tijdens de opnames van ‘Havoc and Bright Lights’ heb ik mijn eerste zoon ooit gekregen. Ik heb in die periode dus vooral kinderen gekregen en gemaakt. Als ik een plaat schrijf, denk ik graag aan andere dingen dan touren, ik zie dat als een levenswerk. Ik maak me daar nooit echt zorgen om, want de inspiratie komt wanneer het tijd is.”

“Het was tijd voor mij om aan mijn persoonlijke vervulling te denken, want op professioneel, financieel en geografisch vlak is die vervulling al ingegaan. Dat is de grote gift en privilige in mijnleven. Daarom wilde ik me op die persoonlijke kant focussen.”

Moederschap

Wat heeft je geïnspireerd om weer de studio in te duiken en een nieuwe plaat te schrijven?

Alanis Morissette

Alanis Morissette: “Ik had een postnatale depressie na de geboorte van mijn dochter. Ik had mentale problemen en had echt de steun van anderen nodig voor het eerst in mijn leven. Ik had 25 jaar in Los Angeles geleefd en het laatste jaar zijn we naar de Bay Area (bij San Francisco, red.) verhuisd. Het was echt tijd om mijn prioriteiten voorop te stellen. Er is veel veranderd.”

Was het moederschap een grote inspiratie voor je nieuwe album?

Alanis Morissette: “Daar zou ik zoveel over kunnen zeggen, we zouden dagenlang aan de praat zijn. Ik probeer van mijn kinderen te houden, op een manier dat ik hen de boodschap geef dat ze veilig zijn, dat ze vrij zijn, dat ze geliefd worden en dat ze potentieel hebben. Ik probeer dat, soms slaag ik daar niet in.”

“Tijdens mijn kindertijd waren die elementen er niet altijd. Het lied Ablaze gaat direct over hen. Al mijn prioriteiten zijn erg duidelijk geworden, want vroeger had ik veel tijd voor mezelf, nu geen meer. Ik kies ervoor om geen keuze te moeten maken tussen het moederschap en mijn carrière. Ik slaap gewoon weinig, maar gelukkig is er koffie. Dat zit wel snor.”

Kluwen van keuzes

Wat betekent de albumtitel ‘Such Pretty Forks In The Road’ voor jou?

Alanis Morissette

Alanis Morissette: “Dat gaat over hoeveel keuzes je hebt. Zou ik op tour gaan? Is het tijd om een plaat uit te brengen? Zou ik met deze persoon trouwen? Krijgen we nog een kind? Wat zal ik als ontbijt eten? We moeten continu miljoenen keuzes maken.”

“Met deze plaat had ik de mogelijkheid om die keuzes in het vet te zetten. 2 procent van mij zegt ook ‘zie eens hoe mooi je eruit ziet’. In Nemesis zing ik over hoe moeilijk verandering kan zijn voor een sensitieve mensen. Ik maak een grapje over dat ‘mooie’. Sommige kanten van veranderingen zijn mooi, andere niet.”

Productieproces

Hoe ziet je productieproces eruit?

Alanis Morissette

Alanis Morissette: “We begonnen met wat ik vroeger de ‘piano track’ noemde, ik ben daarmee gestopt. Alex Hope en Catherine Marx namen de productie voor hun rekening. Het was een ongelooflijke ervaring om met hen samen te werken. Ze pakken producen op een heel verschillende manier aan.”

“Michael Farrell, die keyboard voor mij speelt, hebben samen alle songs geschreven op de piano. Alle demo’s zijn piano en stem, veel van die vocals hebben we gewoon behouden. Het proces gaat zo snel. Je hebt 40 jaar nodig om van alles te beleven en dan 20 minuten om er een lied over te schrijven. Gelukkig konden we veel op tape opnemen wat we uiteindelijk hebben bewaard.”

Reasons I Drink

Wat heeft je geïnspireerd om het nummer Reasons I Drink te schrijven?

Alanis Morissette: “Lief zijn voor wie ergens aan verslaafd is of last heeft met medicatie. Verslaafden worden vaak veroordeeld en worden met de vinger gewezen. Het ergste vind ik het feit dat velen van hen eigenlijk hulp zoeken. We zijn ontregeld, misschien krijgen we wel te weinig liefde. Iedereen zoekt daar oplossingen voor. Daarom vind ik het niet juist dat die mensen hard aangepakt worden.”

“Breder gezien gaat Reasons I Drink ook over genade tonen voor iedereen die zijn leven opnieuw op het spoor probeert te krijgen.”

Smiling en Broadway musical

Je nieuwe single Smiling zal te horen zijn in je nieuwe Broadway musical Jagged Little Pill. Waar gaat dat nummer over en wat heeft het te maken met de musical?

Alanis Morissette: “Ik heb Smiling geschreven in dezelfde periode waarin ik de musical maakte met Diablo Cody en Diane Paulus. We hadden een scène klaar en ik vond dat Smiling erbij paste. Smiling past goed bij Mary Jane, het hoofdpersonage in de film. Het gaat over de survival-strategie ‘Fight, Flight, Freeze’. Mij hadden ze altijd geleerd om gewoon te lachen. Dat heeft veel met het patriarchaat te maken. Je mocht de mannelijke agenda niet in de weg staan. Dat wou ik aanklagen.”

Toekomstplannen

Ben je van plan om nog live op te treden in 2020?

Alanis Morissette

Alanis Morissette: “Het jaar 2020 draait voor mij rond de 25ste verjaardag van mijn plaat ‘Jagged Little Pill’. We zullen die plaat dit jaar dus eer aandoen. Ook zullen andere nummers van de afgelopen 25 jaar aan bod komen en een aantal liedjes van mijn nieuw album. Daarvoor zijn de repetities nog niet eens van start gegaan. We zijn ook aan het experimenteren met video. Ik kan alvast niet wachten!”

Aan wereldtour, een nieuwe plaat en tegelijkertijd kinderen opvoeden? Wat is jouw geheim voor succes?

Alanis Morissette: “Ik ben zeer moe. Ik drink meer koffie dan goed voor me is. Het is geschift, waar ik mee bezig ben, maar hier zitten we dan. Ik slaap gewoon heel weinig. Ik ren van het ene naar het andere kind. Wanneer ze me ook nodig hebben, ik ben er voor hen. Ik vind het fantastisch om de wereld rond te reizen en mijn activisme via kunst en muziek te kunnen uiten. Mijn man en ik zijn ’s nachts een beetje schepen die elkaar passeren. Tegen dat de kinderen 60 zijn, zullen we weer eens samen op date kunnen gaan.”

“In plaats van anderhalf uur te mediteren, neem ik een paar minuten tijd voor mezelf in een toilethokje op een luchthaven. Als iemand me zou vragen wat ik nu het liefst zou willen, dan zou dat stilte zijn. Hotelkamers zijn daar zeer handig voor.”

Gesponsorde artikelen