Alleen loonsverhoging krijgt merendeel werknemers weer vast op kantoor

In Londen willen vele bedienden pas weer vast op kantoor komen werken indien ze van hun werkgever een aanzienlijke loonsverhoging zouden krijgen. Dat bedrag zou overeen moeten komen met de kosten van een treinticket tussen Londen en de forenzenstad Tunbridge Wells in het graafschap Kent, ongeveer zeventig kilometer ten zuidoosten van de Britse hoofdstad.

Dat blijkt uit een onderzoek van de consulenten YouGov en Locatee. De verhoopte loonsverhoging komt neer op een gemiddeld bedrag van 5.100 pond per jaar.

Forenzen

“De uitbraak van de coronacrisis heeft vele werknemers van Londense bedrijven tot thuiswerk gedwongen”, stippen de onderzoekers aan. “De bedrijven hebben het echter moeilijk om die situatie weer om te keren. De meeste werknemers zeggen immers ook in de toekomst grotendeels van thuiswerk gebruik te willen maken.”

“Slechts 17 procent van de ondervraagden zegt bereid te zijn om fulltime terug naar kantoor te komen. Een financiële tegemoetkoming zou dat cijfer echter wel tot ongeveer 43 procent kunnen opdrijven.”

Een groot aantal ondernemingen wil personeel weer op kantoor hebben, maar denkt daarbij aan een hybride toekomst. Een mogelijkheid tot regelmatig thuiswerk moet daarbij werknemers aan boord helpen houden.

“De vraag naar thuiswerk zal in de nabije toekomst op een hoog niveau blijven,” betoogt Thomas Kessler, topman van Locatee. “Het belang van fysieke kantoorruimte in de ondersteuning van de bedrijfscultuur mag echter niet worden onderschat. Dat geldt vooral na een jaar dat gekenmerkt werd door een verminderde interactie met collega’s.”

Loopbaanontwikkeling

Uit het onderzoek bleek tevens dat werkgevers die talent willen aantrekken, zullen moeten nadenken over de nieuwe prioriteiten die bij werknemers worden opgetekend. Bijna een derde van de werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe baan, verwachten nu minstens twee dagen per week thuis te kunnen werken.

Hoewel de meesten bij het zoeken naar een nieuwe arbeidsplaats nog steeds prioriteit geven aan het aangeboden salaris, noemt 47 procent van de betrokkenen inmiddels ook flexibel werken als een van hun belangrijkste vereisten.

De onderzoekers stelden vast dat 24 procent van de bedrijven hun werknemers weer opnieuw fulltime op kantoor willen. “Dat kan vooral interessant zijn voor jongere werknemers”, wordt er nog opgemerkt.

“Bijna de helft van de respondenten tussen achttien en vierentwintig jaar maakt zich immers zorgen dat werken op afstand hun loopbaanontwikkeling zou kunnen belemmeren.”

(lb)

Meer
Lees meer...