Alles wat je moet weten en horen van de dertien nieuwe bands op de Graspop-affiche!

Graspop Metal Meeting maakt 13 namen bekend voor de twintigste editie van het festival in Dessel. Daarmee staat de teller al op 82, met nog meer dan 20 namen te gaan.

De bekendste band is waarschijnlijk Cavalera Conspiracy, dat al voor de derde keer naar Dessel komt met een lap thrash/death. Max en zijn broer Igor waren de drijvende krachten achter Sepultura en na de niet zo amicale split in 1996 ploegde Max, met succes, verder onder de vlag van Soulfly. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2008 werden de Cavalera broers herenigd in Cavalera Conspiracy. Datzelfde jaar nog sloegen zowel hun debuutplaat ‘Inflikted’ als hun eerste GMM optreden in als een bom. Drie jaar later herhaalden ze dat huzarenstukje door moeiteloos de marquee op z’n kop te zetten. In 2015 keren ze terug naar GMM met hun fonkelnieuwe cd ‘Pandemonium’ onder de arm. De broertjes hebben er altijd zin in, hopelijk zijn jullie klaar voor alweer een allesverschroeiende set. (Tekst: Stef Maes)

Equilibrium

Het Duitse Equilibrium gooit het over een andere boeg, met folk/pagan/viking/black metal. Ze staan voor het eerst op GMM.

Epica

Een bekend gezicht is dan weer Epica. Al jaren lang is Nederland een toonaangevend land wat betreft ‘female fronted’ metalbands. Een van de exponenten van dit genre is ongetwijfeld Epica, een band die niet alleen in de Lage Landen en de rest van Europa maar ook in Zuid-Amerika volle zalen trekt. Met ‘The Quantum Enigma’ bracht de symfonische metalband eerder dit jaar een zesde langspeler uit, en na de onverschillige commentaren op ‘Requiem for the Indifferent’ is de nieuwe cd een mokerslag van formaat. Het nieuwe album knoopt weer aan met het succes van eerdere albums en hoewel de individuele nummers wat eenvoudiger zijn van opzet, zorgt de nieuwe schijf voor tal van kippenvelmomenten. Niet alleen staat hun sterk symfonisch getinte metal staat bol van de bombast, hun shows zijn bovendien visuele meesterwerkjes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze voor de zevende keer op de affiche staan. (Tekst: Stef Maes)

Hellyeah

Naast hun eigen groep houden sommige muzikanten ervan in nevenprojecten te stappen. Meestal blijft het dan bij die ene keer maar af en toe evolueert het tot een heuse band. Zo kwamen leden van Mudvayne en Nothingface samen om iets nieuws te proberen. Ze hadden alleen nog een drummer nodig en daarvoor spraken ze ex-Pantera-drummer Vinnie Paul aan. Na de tragische dood van diens broer Dimebag Darrell had die aanvankelijk geen zin om plaats te nemen achter de drumkit maar uiteindelijk ging hij toch overstag. Ondertussen is Hellyeah met vier albums een meer dan vaste waarde. Na hun gesmaakte passage in 2013 was het dan ook niet meer dan logisch om hen terug naar de Stille Kempen te halen voor de GMM-verjaardagseditie. U vraagt en krijgt dus een keiharde Hellyeah! (Tekst: Stef Maes)

In Hearts Wake

Down Under is dit jaar sterk vertegenwoordigd op GMM. Naast Parkway Drive en Northlane zal ook In Hearts Wake zijn metalcorevuur op het Belgische publiek loslaten. Aan creativiteit ontbreekt het hen alvast niet want hun combinatie van beukende metalcore en zweverige samples klinkt heel fris in de oren. In Hearts Wake is ook sociaal geëngageerd want hun recentste cd ‘Earthwalker’ is volledig gewijd aan de impact van de klimaatopwarming op de fauna en flora van hun thuisland. Fans van The Ghost Inside en For the Fallen Dreams zullen In Hearts Wake met open armen verwelkomen. (Tekst: Nick Tronckoe)

Motionless In White

Motionless In White is op dit moment misschien wel de meestgehypete Amerikaanse metalband. De nummers klinken strak en vernieuwend en ook op het podium klopt het plaatje volledig. Hun muziek werd al beschreven als ‘horrormetal’ en hun anti-religieuze standpunten hebben over de Grote Plas natuurlijk al voor de nodige controverse gezorgd. Muzikaal kun je de band het best omschrijven als een kruising tussen Marilyn Manson en A Day to Remember: hun nummers klinken bij momenten tezelfdertijd hondsbrutaal en melodisch maar dan met een ferm hoekje af. Eind 2014 waren ze op Europese kruistocht met Lacuna Coil en Devilment, twee bands die toevallig ook op de GMM-affiche pronken. (Tekst: Nick Tronckoe)

Northlane

Australië is de jongste jaren een belangrijk exportland geworden van heavy muziek. Dan denken we niet aan AC/DC of Airbourne, maar wel aan bands als Parkway Drive, Deez Nuts en Thy Art Is Murder. Nog een band die we aan dat rijtje mogen toevoegen is Northlane. Deze jonge honden hebben nog maar twee albums op hun actief maar ze hebben al een groot deel van Europa en de VS gezien als support van Architects, Veil of Maya en Bring Me the Horizon. Eind oktober 2014 stonden ze dan weer in de Brielpoort als opener voor Parkway Drive. De band weet perfect de agressie van hardcore te combineren met een vernieuwend metalcoregeluid. Northlane kan een van de aangenaamste verrassingen worden van deze verjaardagseditie. (Tekst: Nick Tronckoe)

The Charm The Fury

Ondanks het feit dat frontvrouw Caroline Westendorp beide eigenschappen uit de groepsnaam belichaamt, gaat het bij dit Amsterdamse quintet toch vooral om de woede. The Charm The Fury haalt live furieus uit met een ruige mix van metal en hardcore die vooral draait rond de veelzijdige stem van Westendorp, die met sprekend gemak clean vocals met grunts afwisselt. The Charm The Fury laat zich inspireren door acts als Underoath, Architects en Every Time I Die, maar sinds de release van debuut ‘A Shade of My Former Self’ is vooral duidelijk dat ze broeden op een heel eigen sound. Metalcore op z’n best! (Tekst: Steven Verhoeven)

The Ocean

Op hun Facebookpagina omschrijven de heren van The Ocean hun werk als ‘music with guitars in it’.Deze band uit Berlijn richt met zijn post-hardcore en atmosferische sludge een onverwoestbare muur van gitaren op. De band staat ook bekend als The Ocean Collective omdat de bezetting van The Ocean naargelang van de gelegenheid wordt aangevuld met bijkomende muzikanten. Zo zie je in ‘Collective Oblivion’, de dvd-box die de ‘Pelagial’-tour documenteert, hoe ze voor de live-uitvoering van het ‘Heliocentric’ album met z’n elven op het podium stonden. Onafhankelijk van het aantal muzikanten staat The Ocean in ieder geval garant voor een uurtje muzikale pletwalserij! (Tekst: Steven Verhoeven)

We Are Harlot

Danny Worsnop, frontman van Asking Alexandria, laat al sinds 2011 te gepasten tijde de naam van zijn nevenproject vallen: We Are Harlot. Daar waar AA vooral uitpakt met een stevige portie Britse metalcore, laat Worsnop met deze band een compleet ander geluid horen. Samen met Jeff George, Bruno Agra en Brian Weaver speelt hij rock-‘n-roll in de beste Aerosmith- en Van Halen-traditie. Het heeft echter tot 2014 geduurd voor een single werd uitgebracht en daar zit Worsnops tjokvolle tourschema waarschijnlijk wel voor iets tussen. De single ‘Denial’ geeft in ieder geval al aan wat we kunnen verwachten: een heerlijke portie heavy rock zoals we die kennen uit de jaren tachtig, maar dan wel met een moderne insteek. Are you ready to rock ‘n’ roll? (Tekst: Steven Verhoeven)

Hawk Eyes

De Britten van Hawk Eyes spelen beukende rock met een saus van sludge- en stonermetal. Ze bestaan al sinds 2004 maar brachten pas in 2010 hun eerste plaat uit. Hun derde zou deze maand in de winkels moeten liggen.

Texas In July

Bij hun oprichting in 2007 was Texas in July een van de jongste metalbands. Alle leden zaten nog op de middelbare school. Toch weerhield dat er hen niet van om al meteen in de studio te duiken en nummers op te nemen. Op GMM 2012 waren deze jonge kerels uit Pennsylvania een van de revelaties en bevestigden ze de lovende recensies die hen al bijna sinds de oprichting te beurt vielen. Drie jaar later zijn ze terug met hun nieuwe album ‘Bloodwork’ onder de arm en een sterk gegroeide achterban. Voor wie de metalcoreband niet kent: denk aan een mix tussen Misery Signals en August Burns Red. Wie de moshpit niet schuwt weet alvast waarheen! (Tekst: Nick Tronckoe)

Lower Than Atlantis

Voor alternatieve rock met wortels in de punkrock moet je bij Lower Than Atlantis zijn. De Engelsmannen timmeren aan de weg sinds 2007 en gingen vorig jaar in zee met Sony Music Entertainment. De jongste plaat, eveneens met de naam Lower Than Atlantis, werd door het magazine Rocksound uitgeroepen tot het beste album van 2014.

facebook/lower than atlantis

Deze bands waren al bevestigd:

A Day To Remember, Aborted, Alcest, Alice Cooper, Amorphis, Airbourne, Arch Enemy, Asking Alexandria, At The Gates, Avatarium, Black Stone Cherry, Blues Bill, Body Count, Butcher Babies, Cannibal Corpse, Cavalera Conspiracy, Children Of Bodom, Counterparts, Cradle Of Flith, Danko Jones, Den Saakaldte, Der Weg einer Freiheit, Devilment, Dragonforce, Epica, Equilibrium, Faith No More, Freiheit, H.E.A.T., Everytime I Die, Exodus, 5FDP, FM, God Seed, Godsmack, Hawk Eyes, Hellyeah, Hollywood Undead, Ihsahn, In Hearts Wake, In Flames, Judas Priest Kataklysm, King 810, Kiss, Korn, Korpiklaani, Lacuna Coil, Lamb Of God, Life Of Agony, Lower Than Atlantis, Marduk, Marylin Manson, Morgoth, Motörhead, Motionless In White, My Dying Bride, Ne Obliviscaris, Northlane, Orchid, Orphaned Land, Papa Roach, Parkway Drive, Primordial, Samael, Sarke, Scorpions, Septicflesh, Shining, Sigh, Slash, Slipknot, Sonata Artica, Stray From The Path, Sylosis, Terror, Texas In July, The Charm The Fury, The Ocean, The Sword, Thunder, Vallenfyre, We Are Harlot, Winterfylleth, Within Temptation

Alle informatie over de nieuwe bands en de dagindeling vind je op http://www.graspop.be/nl/bands.

Praktisch

De twintigste editie van de Graspop Metal Meeting 2015 vindt plaats van vrijdag 19 juni tot en met zondag 21 juni op de Stenehei in Dessel. Het festival telt twee Main Stages, de Jupiler Stage, de Marquee en de Metal Dome.

Bus

Ook dit jaar legt Graspop in samenwerking met METALBUS bussen in vanaf meer dan 60 opstapplaatsen in België en Nederland. Festivalgangers die vóór 1 maart 2015 hun all-in ticket bij Metalbus (Eventtrip) boeken, krijgen 10 euro korting op hun combiticket. En elke Metalbusser krijgt tijdens de busrit ook nog een Skully Bag, met onder meer een GMM Anniversary Cup (limited edition) en nog vele extra’s t.w.v. 25 euro. Reserveer je zitje – met of zonder festivalticket – deze link.

In groep

Groepen van 10 personen kunnen zelf hun opstapplaats bepalen. Dus trommel al je maten op en reis samen af naar Graspop. Reserveer je opstapplaats via deze link.

Met het vliegtuig

Kom je van verder aangevlogen? EVENT EXPRESS BUS brengt je rechtstreeks van de luchthaven naar de festivalwei in Dessel. Vroege vogels die vóór 1 maart hun zitje reserveren, krijgen eveneens 10 euro korting op hun busticket. Boeken kan via Event Express Bus

Tickets

Tickets voor Graspop Metal Meeting 2015 zijn uitsluitend verkrijgbaar via ticketmaster.be en proximusgoformusic.be. Gedetailleerde ticketinfo via www.graspop.be/tickets

Meer
Lees meer...