Als je kippenvel krijgt van muziek, ben je eigenlijk heel speciaal

Als je kippenvel krijgt van muziek, ben je eigenlijk heel speciaal

Sommigen hebben het sneller dan anderen, maar we hebben het allemaal wel al eens gevoeld: kippenvel bij dat ene, extreem zalige liedje. Maar wist je ook dat je dan eigenlijk heel speciaal bent? Je hersenstructuur is namelijk anders dan die van mensen die geen kippenvel bij muziek krijgen.

Mensen die kippenvel krijgen bij muziek, hebben een volledig andere hersenstructuur dan mensen die het niét krijgen. Dat bewijst een studie die werd gevoerd bij twintig studenten, waarvan tien van hen eerder kippenvel kreeg bij een liedje. Het onderzoek toont bovendien aan dat de ‘andere’ hersenstructuur ervoor zorgt dat je sterkere emoties voelt en beter kan communiceren. Neurologen geloven dan ook dat depressieve mensen muziek kunnen gebruiken om hun gevoelens te verkennen en zo ook hun probleem op te lossen.

Maar waarom krijgen we dan precies kippenvel?

Het heeft allemaal te maken met een pilo-erectie, het Latijnse woord voor kippenvel. Onder elk haartje zit een kleine spier, en als deze gespannen staat dan gaan ook je haartjes overeind staan. Wanneer je geraakt bent door muziek, maak je extra dopamine (een stof die een grote rol speelt bij geluk en genot) aan … en die triggert de spiertjes waardoor je kippenvel krijgt. Zo simpel is het!

Als je je dus emotioneel verbonden voelt met een liedje, zal het deze reactie uitlokken. Of je emotie voelt, heeft te maken met je gemoedstoestand, maar het kan ook aan je opvoeding of bepaalde herinneringen liggen.

iStock

Gesponsorde artikelen