Amazon betaalt 465 miljoen dollar (!) voor eerste seizoen ‘Lord of the Rings’-serie

Met Jeff Bezos heeft Amazon niet alleen de rijkste mens op aarde in zijn rangen, hun serie over filmtrilogie Lord of the Rings wordt ook de duurste serie ooit gemaakt. De internetgigant betaalt bijna een half miljard dollar voor het eerste seizoen.

Het eerste seizoen van de Lord of the Ring-serie zou zo’n 465 miljoen dollar kosten. Omgerekend is dat een kleine 386 miljoen euro. Voor één seizoen. In 2017 kocht Amazon de rechten voor de franchise van schrijver J.R. Tolkien voor 250 miljoen dollar (207 miljoen euro). Toen al ging de bal al aan het rollen dat de serie de duurste ooit zou worden. Volgens The Hollywood Reporter zou het de eerste serie zijn die in totaal de kaap van een miljard dollar zou kunnen halen. Momenteel wordt de serie gefilmd in Nieuw-Zeeland. Stuart Nash, de Nieuw-Zeelandse minister voor Economische ontwikkeling en Toerisme, vertelde aan de lokale website RNZ dat “het fantastisch nieuws is voor het land en de serie de grootste aller tijden zal worden”. Voor het toerisme in het land kan het na het succes van The Lord of the Rings-trilogie opnieuw een opsteker zijn.

225 miljoen voor WandaVision

Ter vergelijking: HBO betaalde 90 miljoen dollar (74 miljoen euro) voor het laatste en duurste seizoen van Game of Thrones, terwijl Disney zo’n 100 miljoen dollar (83 miljoen euro) betaalde voor het eerste seizoen van The Mandalorian. Voor negen afleveringen van WandaVision betaalt Disney dan weer een slordige 225 miljoen dollar (187 miljoen euro), of 15 miljoen per aflevering. De duurste filmfranchise ooit gemaakt, is The Hobbit. De trilogie van regisseur Peter Jackson, ook gebaseerd op boeken van Tolkien, zou 623 miljoen dollar (517 miljoen euro) gekost hebben.

Jeff Bezos, aftredend CEO van Amazon, zou met zijn waarde van 193 miljard dollar (160 miljard euro) kunnen zorgen voor 400 seizoenen van de serie.

Meer
Lees meer...