Vier extra Amerikaanse staten legaliseren recreatief gebruik cannabis, Oregon decriminaliseert harddrugs

In de Verenigde Staten moest gisteren niet alleen gestemd worden voor een nieuwe president en andere politici voor Kamer en de Senaat. In enkele staten moest er ook gestemd worden over het al dan niet legaliseren van cannabis.

Op federaal niveau is cannabis in de Verenigde Staten nog steeds compleet illegaal. Toch is sinds 2014 op het niveau van de staten een golf van legalisaties aan de gang. Toen legaliseerde de staat Oregon als eerste het recreatief gebruik van marihuana. Ondertussen hebben nog tien andere staten het voorbeeld van Oregon gevolgd. In heel wat andere staten is het gebruik van cannabis voor medicinale redenen toestaan.

Arizona, New Jersey, South Dakota en Montana

Dinsdag konden stemmers in Arizona, New Jersey, South Dakota en Montana zich uitspreken over het legaliseren voor recreatief gebruik. Volgens de laatste voorspellingen lijken alle vier deze staten die legalisering te hebben goedgekeurd. Telkens geldt de legalisatie enkel voor wie ouder is dan 21 jaar.

De exacte regels over hoe cannabis verdeeld mag worden, verschillen wel per staat. Vooral hoeveel taksen er moeten betaald worden op legaal verkochte cannabis kan vaak enorm variëren. In sommige staten kiest het bestuur ervoor om hoge taksen te heffen die dan gebruikt worden voor specifieke zaken zoals onderwijs, preventie, waterbeheer …

Ook in Mississippi moest gestemd worden over het gebruik van cannabis. Daar ging het wel enkel over medicinaal gebruik. De kiezers keurden het gebruik goed voor wie terminaal ziek is met een van de specifiek bepaalde 22 aandoeningen.

Decriminalisering harddrugs

Tot slot zorgde het progressieve Oregon opnieuw voor een primeur. Daar is alle drugs – inclusief cocaïne en heroïne – gedecriminaliseerd. Dat wil niet zeggen dat drugs nu legaal zijn. Het bezit van beperkte hoeveelheden wordt nu wel minder zwaar bestraft. De bedoeling daarvan is om de aandacht te verschuiven van drugsverslaving als een misdrijf en het te zien als een volksgezondheidsprobleem. Dat systeem heeft in landen zoals Portugal een heel positief effect gehad op de drugsproblematiek.

Federaal?

Na deze nieuwe goedgekeurde wetten, groeit in de VS opnieuw de vraag om de legalisering van cannabis federaal te regelen. Enkel in Kansas, Idaho en Nebraska is het gebruik van cannabis nu nog volledig illegaal. Afhankelijk van wat de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen zal zijn, bestaat de kans dat hier eindelijk een federale wet over komt.

Meer
Lees meer...