Amper 500 betogers op dertiende klimaatmars in Brussel: wat is er aan de hand?

Aan het Noordstation in Brussel zijn zo’n 500 betogers komen opdagen voor de dertiende klimaatmars. Dat zijn de officiële cijfers van de politie. Youth for Climate spreekt nochtans van 1.200 activisten die een ambitieuzer klimaatbeleid komen eisen. Zijn de klimaatmarsen aan het uitdoven?

Voor de dertiende klimaatmars kwamen amper 500 mensen opdagen. Maar Kyra Gantois van Youth for Climate spreekt die officiële cijfers van de politie tegen en beweert dat er 1.200 betogers aanwezig zijn. Dat melden de VRT en de kranten van De Persgroep.

Toch zijn de aanwezige actievoerders meer vastberaden dan ooit. “We zullen niet stoppen en effectief blijven doorgaan tot de verkiezingen”, zegt een van hen aan de VRT.

(De gevolgen van de opwarming van de aarde worden steeds groter: tientallen miljoenen mensen werden vorig jaar slachtoffer.)

Delegatie landbouwers

Opvallend is dat er een grote delegatie van Franstalige landbouwers meeloopt in de mars. Zij ondervinden de gevolgen van de klimaatopwarming van veel dichterbij en willen hun bezorgdheid uitdrukken. “Wij zijn de eerste slachtoffers van de klimaatopwarming”, zegt Sebastien Geens van de Fédération des jeunes agriculteurs aan de kranten van De Persgroep.

“Enkele jaren geleden werd enkel gesproken over de gevolgen in de zuidelijke landen, maar nu worden ook wij er steeds vaker mee geconfronteerd. We hebben twee jaren gekend met grote droogtes en wij moeten ons elk jaar aanpassen en zelfs andere gewassen cultiveren.”

De boeren willen ook duidelijk maken dat ze grote investeringen doen om niet overdreven te vervuilen. Ze stellen aan de kaak dat ze daarbij niet financieel gesteund worden door de overheid. “Ook wij hebben onze verantwoordelijkheid in de klimaatopwarming, maar we willen dat ook relativeren, want in de laatste 30 jaar hebben we onze uitstoot van broeikasgassen met 20 procent verminderd”, stelt Geens.

(Het regent in de winter op de Groenlandse ijsschotsen en waarom dat bijzonder slecht nieuws is.)

“Teleurstelling”

Adélaïde Charlier, het Franstalige gezicht van Youth for Climate, wijdt de lage opkomst aan teleurstelling bij haar sympathisanten. “Dat is zeer moeilijk om te slikken en waarschijnlijk ook de reden dat er vandaag minder deelnemers zijn”, zegt ze in de Franstalige krant Le Soir.

Daarmee verwijst Charlier naar het feit dat N-VA, Open Vld en CD&V niet bereid zijn om klimaatdoelstellingen in de grondwet te verwerken, waardoor dat voorstel dus onmogelijk een tweederdemeerderheid kan krijgen in de Kamer.

Eind maart betoogden klimaatactivisten, onder wie ook Anuna De Wever, nog in de Wetstraat om druk uit te oefenen op het parlement om een bindende klimaatwet groen licht te geven.

(Lees hier hoe Sign For My Future een echte politieke lobbygroep werd die maximale druk uitvoerden op CD&V en Open Vld om klimaat in grondwet te krijgen.)

Lage opkomst in Antwerpen

Ook in Antwerpen wordt vandaag actie gevoerd voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Daar zijn een honderdtal mensen op straat gekomen, ook een lage opkomst dus. De aanwezige jongeren hadden groene kledij aan om hun boodschap extra in de verf te zetten. Het initiatief kwam van Students for Climate. Hun slogan is “What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!“.

(Lees hier waarom kweekvlees het klimaat niet gaat redden.)

Meer
door Redactie
Lees meer...