Niet meer stiekem sms’en achter het stuur in Australië

Als je binnenkort naar Australië op reis gaat kan je maar beter oppassen wat je in het verkeer doet. De staat South Wales zal namelijk slimme flitspalen invoeren die registreren of je met je telefoon bezig bent achter het stuur.

In Australië kan je binnenkort een boete krijgen omdat je met je telefoon bezig bent achter het stuur. De staat South Wales zal namelijk nieuwe slimme flitspalen plaatsen die bestuurders flitsen als ze met hun smartphone bezig zijn.

Tegenwoordig kunnen we ons tragisch genoeg geen autorit meer inbeelden zonder dat onze smartphone lawaai maakt. De minister van South Wales heeft er genoeg van en plaatst daarom verschillende nieuwe flitspalen. Het zal de eerste staat ter wereld zijn die autobestuurders, die met hun telefoon bezig zijn, straft met de nieuwe technologie.

Hoe is de flitspaal opgebouwd?

De flitspaal beschikt over twee camera’s. Eentje daarvan registreert je nummerplaat en de andere camera neemt foto’s van bovenaan. Op die manier registreert die tweede lens wat je doet achter je voorruit.

Kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de camera’s kunnen registeren welke bestuurders hun smartphone gebruiken achter het stuur en welke niet. De computer selecteert verschillende beelden en een agent controleert ze nog een keer. Als de beelden correct zijn, krijgt de bestuurder een boete van maar liefst 212 euro. In december moeten de eerste 45 flitspalen correct functioneren.

Experiment in Australië

De afgelopen zes maanden testte Australië het slimme systeem uitvoerig. In die tijd reden er maar liefst 8,5 miljoen mensen voorbij de flitspaal. De camera’s konden bij 10.000 bestuurders smartphonegebruik vaststellen.

“Een weggebruiker was zelfs met een telefoon en iPad tegelijkertijd bezig”, vertelt een woordvoerder van het Australische ministerie. “Op een andere foto zagen we de bijrijder het stuur vasthouden, terwijl de bestuurder de telefoon gebruikte.”

Verschillende experts zeggen namelijk dat de kans op een ongeluk verviervoudigd als de bestuurder bezig is met zijn smartphone.

Meer
Lees meer...