‘Barbie’ zal dan toch verschijnen in de Filipijnen maar met geblurde wereldkaart

Volgende week verschijnt Barbie wereldwijd in de filmzalen. Daarbij zal de film niet te zien zijn in Vietnam. Even leken ook de Filipijnen de film te weigeren, maar nu is daar een minder drastische oplossing gevonden. Filipijnse Barbiefans zullen de film in een licht aangepaste versie te zien krijgen.

Binnen precies één week verschijnt de film Barbie van Greta Gerwig in de Belgische zalen. Maar de film zorgde al voor controverse, waardoor Vietnam al officieel liet weten dat de film bij hen niet in de zalen zal verschijnen. Het gaat om een scène die volgens Vietnam gezien wordt als “beledigend”. Ook de Filipijnen dreigden ermee om de film te bannen.

Nine-dash line

In de bewuste scène wordt een wereldkaart getoond. Op die kaart is de zogenaamde nine-dash line te zien. Dat is een gebied in de Zuid-Chinese Zee bestaande uit enkele eilandengroepen, dat op wereldkaarten afgebakend wordt door negen lijntjes. China claimt recht te hebben op die eilanden, maar andere landen zijn het daar niet mee eens.

Deze betwisting zorgt nog regelmatig voor commotie aangezien China steeds meer grote werken uitvoert op de betwiste eilanden om hen helemaal in te lijven. Andere landen die aanspraak maken op die eilanden, waaronder Vietnam en de Filipijnen, proberen dit aan te vechten bij de Verenigde Naties. Het internationaal tribunaal in Den Haag heeft de claim van China over het betwiste gebied, dat rijk is aan grondstoffen, in 2016 ongeldig verklaart. China aanvaardt die uitspraak echter niet.

Doordat de streepjes wel te zien zijn op de kaart in Barbie besloot Vietnam dus om de film te bannen. En ook de Filipijnse autoriteiten lieten weten dat ze de film niet zouden uitzenden in de huidige versie. “Als de ongeldig gemaakte nine-dash line inderdaad werd afgebeeld in de film Barbie, dan is het de plicht van de MTRCB (Movie and Television Review and Classification Board) om hem te verbieden omdat het de Filipijnse soevereiniteit beledigt”, zei de Filipijnse senator Francis Tolentino aan CNN.

“Kindertekening”

Warner Bros., de distributeur van de film, liet in een reactie al weten dat het niet gaat om de nine-dash line in de film. “De map in Barbieland is een soort kindertekening. De doodle toont de ingebeelde reis die Barbie zal moeten maken om de echte wereld te bereiken. Het was nooit onze bedoeling om een soort statement te maken”.

Daarop reageerde de Filipijnse MTRCB al instemmend. “Aangezien het gaat om een cartoonachtige kaart, getekend door ‘Weird Barbie’, zijn wij van mening dat de scène de nine-dash line niet toont. Het gaat om een route van Barbieland naar de echte wereld die een deel uitmaakt van het verhaal.”

Maar om verdere verwarring te vermijden, zal de kaart wel geblurd worden in de Filipijnen. Vietnam houdt voorlopig wel vast aan de ban van Barbie.

Bekijk hier de kaart uit Barbie naast een wereldkaart met de nine-dash line:

Nine dash line barbie
Warner Bros., United Nations Convention on the Low of the Sea (UNCLOS)

Bekijk hier nog eens de officiële trailer voor Barbie:

Barbie verschijnt op woensdag 19 juli 2023 in de Belgische zalen.

Meer
Lees meer...