‘Barbie’: Ook Filipijnen overwegen film te verbieden

De kans is groot dat de film Barbie niet zal vertoond worden in de Filipijnen. Het land volgt daarmee vermoedelijk Vietnam, dat eerder al de film verbood. De reden is één scène waarin een wereldkaart getoond wordt met waarbij een betwist gebied in de Zuid-Chinese Zee aan China wordt toegekend.

Het aftellen kan beginnen, want binnen iets meer dan twee weken verschijnt de langverwachte film Barbie van regisseur Greta Gerwig in de zalen. Bij ons zal de film uitkomen op woensdag 19 juli 2023. Maar in sommige landen zal de film niet verschijnen. Vietnam kondigde eerder deze week als eerste een verbod aan en nu lijken ook de Filipijnen te zullen volgen.

Nine-dash line

De reden voor dat verbod is één scène in Barbie waarin een wereldkaart wordt getoond. Op die kaart is de zogenaamde nine dash line te zien. Dat is een gebied in de Zuid-Chinese Zee bestaande uit enkele eilandengroepen, dat afgebakend wordt door negen lijntjes. China claimt recht te hebben op die eilanden, maar andere landen zijn het daar niet mee eens.

Deze betwisting zorgt nog regelmatig voor commotie aangezien China steeds meer grote werken uitvoert op de betwiste eilanden om hen helemaal in te lijven. Andere landen die aanspraak maken op die eilanden proberen dit aan te vechten bij de Verenigde Naties. Het internationaal tribunaal in Den Haag heeft de claim van China over het betwiste gebied, dat rijk is aan grondstoffen, in 2016 ongeldig verklaart. China aanvaardt die uitspraak echter niet.

Filipijnen

Doordat de nine-dash line te zien is op de kaart in de film Barbie, zegt de film dus dat het gebied van China is. Dat Warner Bros. Pictures een grote markt als China niet tegen de borst wil stoten, is logisch. Daardoor zorgt het er nu wel door dat Barbie niet zal uitkomen in andere landen.

“Als de ongeldig gemaakte nine-dash line inderdaad werd afgebeeld in de film Barbie, dan is het de plicht van de MTRCB (Movie and Television Review and Classification Board) om hem te verbieden omdat het de Filipijnse soevereiniteit beledigt”, zei de Filipijnse senator Francis Tolentino aan CNN. Hij liet wel nog een opening voor het geval Warner Bros. Pictures de bewuste scène zou aanpassen.

Naast Vietnam en de Filipijnen erkennen ook Brunei en Maleisië de territoriale claims van China niet. De kans bestaat dus dat ook zij de film Barbie in zijn huidige vorm niet zullen uitzenden.

Meer
Lees meer...