‘Barbie’ verboden in Vietnam door omstreden wereldkaart

Binnenkort verschijnt bij ons de film Barbie in de zalen. Maar dat zal niet in alle landen het geval zijn. De film is namelijk verboden in Vietnam. De reden is één scène waarin een wereldkaart getoond wordt, die als kwetsend wordt gezien door de Vietnamese overheden.

Het aftellen kan beginnen, want binnen iets meer dan twee weken verschijnt de langverwachte film Barbie van regisseur Greta Gerwig in de zalen. Bij ons zal de film uitkomen op woensdag 19 juli 2023. Maar in Vietnam zal de film helemaal niet verschijnen. Dit is waarom.

Nine-dash line

In een scène in Barbie wordt een wereldkaart getoond. Daarop is de zogenaamde nine dash line te zien. Dat is een gebied in de Zuid-Chinese Zee, dat afgebakend wordt door negen lijntjes. Het gaat om een gebied dat volgens China in hun handen is en een aantal eilandengroepen omvat, maar Vietnam is het daar niet mee eens en weigert dit te erkennen. Het land probeerde dit ook al aan te vechten via de Verenigde Naties.

Doordat de nine-dash line te zien is op de kaart in de film Barbie, zegt de film dus dat het gebied van China is, waar Vietnam niet akkoord mee gaat. Vi Kien Thanh, de directeur-generaal van het filmdepartement van het Vietnamese ministerie voor Cultuur, Sport en Toerisme, laat weten dat de kaart de Vietnamese soevereiniteit schendt, waardoor de film dus verboden wordt in het Zuid-Aziatische land. “We geven geen toestemming aan de Amerikaanse film Barbie om vertoond te worden in Vietnam omdat het een beledigend beeld bevat van de nine-dash line“, klinkt het.

Het is niet de eerste keer dat een film om deze reden verboden wordt in Vietnam. In 2019 werd zo de animatiefilm Abominable verboden, net als de actiefilm Unchartered met Tom Holland.

Bekijk hier nog eens de officiële trailer voor Barbie:

Barbie verschijnt bij ons op woensdag 19 juli 2023 in de zalen.

Meer
Lees meer...