BBC-documentaire over Burning Sun-schandaal volledig te bekijken op YouTube

De Britse openbare omroep BBC heeft een documentaire uitgebracht over een van de grootste schandalen uit Zuid-Korea. De documentaire Burning Sun: Exposing the secret K-pop chat groups gaat dieper in op de betrokkenen en op hoe er een einde kon gemaakt worden aan de groepchats waarin verschillende K-popsterren naaktbeelden deelden van (minderjarige) vrouwen.

Het is ondertussen al meer dan vijf jaar geleden dat het Burning Sun-schandaal losbarstte in Zuid-Korea. Door de betrokkenheid van verschillende grote namen uit de entertainmentindustrie kreeg de zaak heel wat mediabelangstelling in binnen- en buitenland. De Britse openbare omroep BBC maakte nu een documentaire over het onderwerp en die is overal gratis te bekijken via YouTube.

Burning Sun

Het Burning Sun-schandaal gaat over een groepsgesprek op de Zuid-Koreaanse berichtenapp Kakao Talk. Een mannelijke vriendengroep bestaande uit onder andere Jung Joon-young, Choi Jong-hoon en Seungri (BIGBANG) deelde in het gesprek video’s en foto’s van hun seksleven. Het ging hierbij vaak om beelden die gemaakt werden zonder de toestemming van de meisjes in de beelden. Jarenlang deelden de vrienden beelden in het gesprek, waarbij het soms ging om de verkrachtingen van gedrogeerde meisjes.

De naam komt van de gelijknamige nachtclub van Seungri. In deze nachtclub werden meisjes “geregeld” voor invloedrijke mannen. De club had ook privékamers. Hier filmden de vrienden verschillende beelden, die ze dan ook deelden in het groepsgesprek.

Burning Sun: Exposing the secret K-pop chat groups

De documentaire Burning Sun: Exposing the secret K-pop chat groups vertelt het volledige verhaal aan de hand van verschillende interviews. Zo komt journaliste Kang Kyung-yoon aan bod, die met de hulp van voormalige K-popster Goo Hara verschillende betrokken partijen kon opsporen. Daarnaast zijn er ook anonieme getuigenissen van een slachtoffer van verkrachting en twee medewerkers van de nachtclub Burning Sun.

Daardoor geeft de documentaire een volledig beeld over een van de grootste schandalen uit Zuid-Korea. De volledige documentaire die ongeveer een uur duurt, is gratis te bekijken op YouTube. Naast de documentaire loste de BBC ook een podcastreeks van zes afleveringe over het thema. Je kan deze vinden op Spotify.

Bekijk de volledige documentaire hier:

Meer
Lees meer...