Voormalige K-popster Seungri krijgt 3 jaar cel voor betrokkenheid bij prostitutieschandaal

Lee Seung-hyun, die bekend werd onder de naam Seungri bij de K-popgroep BIGBANG, is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar voor prostitutie. Meer dan twee jaar geleden kwam aan het licht dat Seungri meisjes regelde in ruil voor zakendeals. Daarnaast werd hij ook gelinkt aan een drugsschandaal en aan chatrooms waarin naaktfoto’s van (minderjarige) meisjes gedeeld werden.

Na meer dan twee jaar is er een uitspraak in de zaak rond de voormalige K-popster Seungri. De zanger werd daarbij veroordeeld tot een celstraf van drie jaar.

Prostituees in chique nachtclubs

In maart 2019 kwam aan het licht dat Seungri, het jongste lid van de K-popgroep BIGBANG, beschuldigd werd van het regelen van prostituees voor zakenmannen in chique nachtclubs in de dure wijk Gangnam in Seoul. Naast de beschuldigingen rond prostitutie – wat illegaal is in Zuid-Korea – zou Seungri ook betrokken zijn bij illegaal druggebruik, seksueel misbruik en politiecorruptie in de nachtclub Burning Sun, waarvoor Seungri de PR deed. Nadat het eerste nieuws uitlekte, volgden er ook beschuldigingen over een een chatroom waarin verschillende K-popsterren naaktfilmpjes deelden van (minderjarige) meisjes zonder dat zij daar hun toestemming voor hadden gegeven.

Meteen nadat de beschuldigingen naar buiten waren gekomen, besloot Seungri om ontslag te nemen bij z’n agentschap YG Entertainment en dus ook uit BIGBANG te stappen. Daarbij bleef hij alles wel ontkennen, maar hij “wilde zijn agentschap en groepsleden van het onderzoek en de beschuldigingen sparen”.

Drie jaar cel

Seungri is door de rechtbank schuldig bevonden over de volledige lijn. In totaal ging het over acht aanklachten. Er was een celstraf van vijf jaar gevraagd, maar de rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot drie jaar gevangenisschap. Tijdens het proces bleef Seungri z’n onschuld volhouden, maar volgens rechter Hwang Min-je was het overduidelijk dat hij schuldig was. “Het lijkt erop dat hij een systematisch prostitutienetwerk uitbouwde”, klinkt het.

Naast de gevangenisstraf van drie jaar is Seungri ook veroordeeld tot een boete van 1,15 miljard won (zo’n 850.000 euro). Nadat hij afscheid nam van de K-popwereld begon Seungri, die nu 30 jaar oud is, in maart vorig jaar aan zijn verplichte legerdienst. Daardoor werd zijn proces overgedragen naar de militaire rechtbank. Toen dat proces vorige maand begon, werd zijn actieve legerdienst vroegtijdig opgeschorst.

BIGBANG

BIGBANG kan gezien worden als een van de grootste K-popboysbands aller tijden. BIGBANG ontstond in 2006 en zette de zogenaamde Koreaanse golf, waaruit later ook groepen als BTS en EXO voortkwamen, in gang. BIGBANG wordt daardoor ook omschreven als de “Kings of K-pop”. Hun management ligt al sinds het begin van hun carrière in de handen van YG Entertainment, een van de grootste drie entertainmentbedrijven van Zuid-Korea en ook het agentschap achter BLACKPINK.

Seungri stapte op 11 maart 2019, nadat de schandalen uitlekten, uit de K-pop-industrie en dus ook uit BIGBANG. De andere vier leden, G-Dragon, Taeyang, T.O.P en Daesung, maken nog steeds deel uit van BIGBANG, maar brachten de afgelopen jaren vooral solowerk uit. Nadat de vier hun verplichte legerdienst afgewerkt hadden, stond er eigenlijk een comeback gepland van BIGBANG. Die zou gepaard gaan met een optreden op Coachella 2020. Door de uitbraak van het coronavirus werden die plannen uitgesteld.

Lees ook: Voormalige K-popster Kris Wu riskeert doodstraf voor verkrachting minderjarigen

Meer
Lees meer...