Voormalige K-popster Kris Wu riskeert doodstraf voor verkrachting minderjarigen

De Chinees-Canadese zanger, model en acteur Kris Wu is gearresteerd op verdenking van verkrachting. De afgelopen maanden verschenen er verklaringen van jonge vrouwen die Wu beschuldigden van verkrachting. In totaal ging het om 24 jonge vrouwen, waarvan verschillende minderjarig waren op het moment van de feiten. Als Wu schuldig wordt bevonden, hangt hem de doodstraf boven het hoofd.

Er is in China heel wat te doen rond zanger Kris Wu. Minstens 24 jonge vrouwen beschuldigen de 30-jarige celebrity ervan hen “gemanipuleerd te hebben om seks met hem te hebben”. Wu werd dit weekend opgepakt en riskeert nu de doodstraf.

Beschuldigingen

Begin juli kwamen de eerste beschuldigingen aan het licht tegen Kris Wu. Kris Wu (Chinese naam Wu Yi Fan) werd door de 19-jarige studente Du Meizhu beschuldigd van seksueel misbruik. Ze ontmoette Kris Wu toen ze 17 jaar oud was. Hij nodigde haar uit naar een feestje in zijn huis, waar ze gedwongen werd om alcohol te drinken. Ze herinnert zich niets van de avond, maar werd de volgende ochtend wakker in zijn bed.

Du vertelde dat er zeven andere jonge vrouwen verteld hadden hoe Kris Wu hen jobs en andere kansen beloofde in ruil voor seks. Volgens Du waren verschillende van die vrouwen minderjarig. Na Du volgden nog 24 vrouwen met gelijkaardige verhalen over Wu.

“Als ik dat gedaan had, dan zou ik mezelf aangeven”

Wu reageerde al op de beschuldigingen. Daarbij ontkende hij alles. Hij gaf wel toe dat hij Du ontmoet had, maar zegt dat hij haar geen alcohol gaf. Verder ontkende hij ook dat hij meisjes dingen beloofde in ruil voor seks of meisjes verkrachtte toen ze buiten bewustzijn waren.

“Er was geen ‘groupie seks’! Er was geen ‘minderjarig’!”, zo schreef hij op sociale media. “Als deze dingen er wel waren, alsjeblief blijf kalm, ik zou mezelf aangeven.” Na het posten van deze statements klaagde Wu op zijn beurt Du aan voor smaad.

Doodstraf

China treedt streng op tegen seksueel misbruik van minderjarigen. Dat bewees het in juni dit jaar nog door een leerkracht de doodstraf te geven. De leraar verkrachtte negen jonge meisjes van de school waar hij lesgaf. Acht van deze meisjes waren jonger dan 14 jaar oud.

Het is nog niet zeker of Wu dezelfde straf te wachten staat, aangezien het (voorlopig) niet gaat om slachtoffers jonger dan 14. De legale minimumleeftijd voor seks in China is namelijk 14 jaar. Maar iedereen jonger dan 18 wordt wel gezien als minderjarig.

EXO

Kris Wu startte zijn carrière in 2012 als lid van EXO-M, de Chinese tak van de populaire K-popgroep EXO. Twee jaar later verliet hij de groep en klaagde hij het agentschap SM Entertainment aan. Volgens hem “zag het agentschap hem als een machine of een object in plaats van een entertainer”.

Nadat hij EXO verliet, werkte Wu aan een solocarrière. Hij maakte in z’n eentje muziek, maar begon ook met acteren en modellenwerk. Zo maakte hij zijn Hollywooddebuut in 2017 in de film XXX: Return of Xander Cage. Wu groeide uiteindelijk uit tot een van de populairste sterren in China.

Meer
Lees meer...