Razend populaire K-pop-bands stoten Justin Bieber van de troon op sociale media

Justin Bieber en zijn Beliebers waren sinds 2011 de rulers van sociale media. Maar 2017 had iets anders in petto: een razend populaire boyband uit Zuid-Korea. Het zogenaamde ‘K-pop’, een muziekgenre uit Zuid-Korea, vindt zijn intrede in de muziekwereld en sociale media waardoor Justin Bieber meedogenloos van de troon gestoten wordt. 

De trouwe fans van Justin Bieber stonden jarenlang boven alle andere fanlegers op sociale media. Dat leverde de zanger zes keer de Top Social Artist Award op waarmee hij de meest bekroonde en genomineerde artiest was in deze categorie. Maar mooie liedjes duren niet lang, want daar komt een stevige concurrent aan: ‘BTS’ of ‘Bangtan Boys’, een Zuid-Koreaanse boyband bestaande uit zeven leden. Het is de eerste groep in het K-pop-genre die de top 10 van de Amerikaanse hitlijst Billboard 200 Chart bereikt.

Aan de top

Door meer dan 300 stemmen wereldwijd van de fans, het ‘BTS Army’, steeg de groep naar de top. Het BTS Army spendeert dan ook miljoenen aan advertenties om hun favoriete idolen te promoten op Times Square. K-pop is zo populair dat het de top 3-posities inneemt van de Social 50 van de Billboard-ranglijst, een lijst van de meest actieve artiesten wereldwijd op sociale media.

Next Big Sound, aan analistenbedrijf voor muziekgenres, meet hoe actief elke fan gemiddeld is op sociale media. Volgens de gegevens van het bedrijf steken K-pop-fans er met kop en schouders bovenuit. Ook op het vlak van de betrokkenheidsprestatie scoren ze aanzienlijk. Met andere woorden wordt er gemeten hoe vaak fans betrokken zijn met het account van een artiest in vergelijking met het aantal volgers dat de artiest heeft.

Koningen van K-pop

Er zijn vooral twee boybands die de concurrentie gemakkelijk van zich afschudden. De eerste is EXO, een jongensband die in 2012 werd opgericht en bestaat uit negen leden. De geliefde groep wordt door sommigen ‘de koningen van K-pop’ genoemd en heeft een Twitter-bereik van bijna drie miljoen volgers.

EXO

EXO wordt op staande voet gevolgd door BTS, dat een Twitter-publiek heeft dat een pak groter is dan EXO: bijna 14 miljoen volgers.

BTS

Volg jij hun al?

Meer
Lees meer...