Beke bevestigt planning vaccinatie: “Brede bevolking van oud naar jong”

De brede bevolking zal gevaccineerd worden van oud naar jong. Dat heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bevestigd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. Daarmee reageert Beke meteen ook op de vraag van velen om voorrang te geven aan jongeren.

Wie krijgt eerst het coronavaccin toegediend? Die vraag zorgt al weken voor heel wat discussie. Op dit moment worden bewoners en personeel van woonzorgcentra ingeënt. Daarnaast krijgt ook het ziekenhuispersoneel zijn eerste dosis al. Vanaf 15 februari is het dan aan eerstelijnszorgverleners, zoals huisartsen, thuisverpleegkundigen, tandartsen en personeel van vaccinatiecentra.

Daarna is het de beurt aan mensen ouder dan 65 jaar en mensen met specifieke aandoeningen die hen een risicopatiënt maken. De laatste prioritaire groep zijn essentiële beroepen, al is nog niet helemaal duidelijk wat daaronder valt. Er is wel al beslist om die lijst zo kort mogelijk te maken.

Als alle leveringen min of meer of tijd komen, zou er vanaf de zomer begonnen kunnen worden met de rest van de bevolking inenten. De volgorde waarin dat moet gebeuren, was de voorbije dagen het onderwerp van heel wat gesprekken in de media.

Jongeren

Maandag vroegen een veertigtal bekende en minder bekende Vlamingen in een open brief om jongeren voorrang te geven. De coronacrisis zou voor hen namelijk een extra zware mentale last zijn.

Jan De Maeseneer van de taskforce vaccinatie, biostatisticus Geert Molenberghs en viroloog Marc Van Ranst toonden begrip voor die oproep, maar hebben ook hun bedenkingen. Zo is het nog niet duidelijk of de vaccins er ook voor zorgen dat mensen het coronavirus niet meer kunnen doorgeven. Daardoor zouden jongeren zelfs als ze ingeënt zijn, zich toch nog aan de coronamaatregelen moeten houden.

“Oudste eerst”

In de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement heeft Wouter Beke nu duidelijkheid verschaft. Hij herhaalde daar dat de brede bevolking van oud naar jong zal worden gevaccineerd.

“Dat is in december al vastgelegd op basis van onder andere het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Binnen de verschillende bevolkingsgroepen, werken we aan de hand van leeftijd. Dat wil zeggen de oudste eerst en dan de andere groepen”, zegt Beke.

Lees ook:

Meer
Lees meer...