België komt op Eurovisiesongfestival in actie in tweede halve finale op donderdag

Op donderdag 9 mei 2024 zal Mustii voor België in actie komen tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Dat is het resultaat van de loting die dinsdagavond doorging in het Zweedse Malmö. Ook Nederland komt in ‘onze’ halve finale in actie.

Ook in 2024 zal de Grote Finale van het Eurovisiesongfestival op zaterdag vooraf gegaan worden door twee halve finales op dinsdag en donderdag. Van de 37 landen die (voorlopig) deelnemen aan de komende editie van het Songfestival moeten er 31 aantreden in de halve finales. Enkel gastland en titelverdediger Zweden en de vijf grote geldschieters – de zogenaamde Big Five – Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn rechtstreeks geplaatst voor de halve finale.

Loting

Die 31 overgebleven landen werden dus verdeeld in twee halve finales. Dat gebeurt op basis van een geleide loting waarbij vermeden wordt dat bijvoorbeeld alle Scandinavische landen in dezelfde halve finale zitten. Inwoners mogen namelijk enkel stemmen tijdens de halve finale waarin hun eigen land meedoet.

België kwam tijdens die loting uit in de tweede halve finale van donderdag 9 mei. Daarin zal ons land in de tweede helft van de uitzending aantreden, net als Israël, Estland, Georgië, Nederland, Noorwegen, Letland en San Marino. In de eerste helft van die tweede halve finale neemt Mustii het ook op tegen Oostenrijk, Malta, Zwitserland, Griekenland, Tsjechië, Albanië, Denemarken en Armenië.

Daarmee ontwijkt België enkele traditioneel sterke landen zoals Oekraïne, Australië en IJsland. Zij komen op dinsdag 7 mei in actie tijdens de eerste halve finale, net als Cyprus, Polen, Servië, Litouwen, Kroatië, Ierland, Slovenië, Finland, Portugal, Luxemburg, Azerbeidzjan en Moldavië.

Stemmen

Naast de verdeling van de deelnemende landen aan de halve finales is er in Malmö ook geloot wanneer de zes rechtstreekse finalisten mogen stemmen. Voor de eerste halve finale zijn dat Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Spanje, Italië en Frankrijk mogen dan weer stemmen op donderdag 9 mei en kunnen dus punten geven aan Mustii. In de halve finales worden 100 procent van de punten gegeven op basis van televoting.

Meer
Lees meer...